Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkans plattform för webbplatser har beviljats Tillgänglighet beaktad-stämpel

Publicerad 04.12.2017

Evangelisk-lutherska kyrkans webbplatsplattform, Klockaren, har beviljats Tillgänglighet beaktad-stämpel. Stämpeln beviljas webbplatser där man tagit särskild hänsyn till seniorer och användare med syn- eller hörselskador eller med motoriska eller kognitiva begränsningar.

Tillgänglighet beaktad-stämpeln har tagits fram i samarbete mellan Synskadades förbund r.f., Eficode och Yle och består av kriterier och en modell för tillgänglighetsbedömning av webbplatser. Synskadades förbund r.f. ansvarar för utfärdandet av tillgänglighetsstämpeln.

Över 200 församlingar har byggt sina webbplatser med Klockaren.

‒ Kyrkans budskap och verksamhet är till för alla, och då ska alla också kunna använda församlingens webbsidor. Därför har tillgängligheten varit ett av de viktigaste utvecklingsmålen under 2017. Även EU:s tillgänglighetsdirektiv från 2016 vill garantera likabehandling i det digitaliserade samhället, säger Mervi Korpiaho som ansvarar för utvecklingen.

Stämpeln har beviljats Klockaren som plattform. Det man beaktat är sidans uppbyggnad, blanketter, länklistor och evenemangssökningen. Tillgängligheten påverkas också av innehållsredaktörerna. De har fått instruktioner bland annat om rubricering och om användning av länkar och bilder.

Åtminstone 15 procent av befolkningen drar nytta av lättillgängliga sidor. Tillgängligheten är speciellt viktig för personer med läs-, inlärnings- eller motoriska svårigheter och syn- eller hörselskada.

Tillgänglighetsstämpeln gäller för en tre års period. Därefter kontrollerar förbundet om plattformen fortfarande uppfyller kriterierna på tillgänglighet.

Mer information:
Mervi Korpiaho, tfn 040 6881 436
Tillgänglighetsdirektivet (på finska)
Tillgänglighet beaktad-stämpel
Om Klockaren