Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Adventstiden bjuder på sång, musik, stillhet och eftertanke

Publicerad 28.11.2017

Den första advent ljuder psalmen Hosianna i kyrkorna runt om i Finland. Då firar vi minnet av när Jesus red in i Jerusalem och det nya kyrkoåret inleds. I församlingarna ordnas adventsgudstjänster och mässor. Det är också möjligt att ta del av adventsfirandet på nätet, via radio och tv.

Advent inleder förberedelsen för julen, då vi firar Jesus födelsefest, med de fyra adventssöndagarna. Traditionen att tända ljus varje söndag i advent har blivit allt mer allmän i Finland under gångna årtionden. I år tänder vi det första adventsljuset den tredje december.

Tankar och bilder kring julen

Inför julen vaknar webbsidan jul.fi till liv igen. Där finns bland annat korta tankar kring julen som skrivits av församlingsmedlemmar i olika åldrar. Där finns också ett flöde med bilder som publiceras med hashtaggen #julfred på sociala medier.

Under advent och jul kommer sidan att bjuda på bland annat två videor. Den första publiceras den 12 december och lyfter fram traditionen med skolornas jultablåer.

Andakter i adventstid

Fyra måndagar strax före och under advent tänder Karl Sällström ljus i Andrum i Yle Vega. Ett ljus för dem som lider, ett för dem som är ensamma, ett för vårt gemensamma hem, planeten jorden, och ett för dem som är på flykt. Birgitta Sandås talar i tre fredagsandrum om mörkertider, om depressioner och om hopp och ljus mitt i mörkret.

Andrum i Yle Vega måndagar och fredagar 27.11-18.12 klockan 6.54, med repris klockan 9.10

Fredagarnas aftonandakter i advent är särskilt lämpade för barnasinnade. I familjeandakterna inför jul för tre år sedan berättade Gunborg Lindqvist om de fyra adventsljusen och serien går nu i repris på vuxentid.

Aftonandakter i Yle Vega fredagar 1-23.12 klockan 19.15

Första adventsgudstjänst från Vörå kyrka

I år sänds gudstjänsten på första advent från Vörå kyrka. Gudstjänsten har en familjär prägel. I adventsgudstjänsten tillsammans med Vörå församling ljuder psalmen Hosianna och Bered en väg, men också mer familjära psalmer som Vi tänder ett ljus i advent och Ett litet barn av Davids hus.

– Gudstjänsten är fylld av förväntan. Vi märker det speciellt hos barnen som medverkar i processionen i början av gudstjänsten, ljuständningen och predikan men också med flera sånger, berättar Lucas Snellman som ansvarar för tv-regin.

Liturg är i mässan är Tomas Klemets och predikant Ingemar Klemets. Kantor är Kristoffer Streng och organist Martin Klemets. Kyrkokören och barnkören uppträder.

Första adventsgudstjänsten sänds söndag 3.12 klockan 12.00 i Yle Fem och klockan 13.03 i Yle Vega.

Mera information:
ledande sakkunnig inom kommunikation Lucas Snellman, Kyrkostyrelsen, tfn 050 5668 230
redaktör Hedvig Långbacka, Kyrkostyrelsen, tfn 050 5618 599