Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkans höstkampanj uppmuntrar till att #DelaLjus

Publicerad 24.10.2017

Kyrkans kampanj #DelaLjus lyfter fram betydelsen av att se och stöda varandra, att det alltid finns någon som lyssnar och hjälper när de egna krafterna inte räcker till. Kampanjen vänder sig främst till 18-25 åringar men uppmuntrar alla att dela ljus i både verkliga livet och sociala medier. Lutherska kyrkans kampanj pågår till och med Alla helgons dag 5.11.

Kampanj i sociala medier

Tyngdpunkten för synligheten på nationell nivå är webben och sociala medier där kampanjen syns under hashtaggen #DelaLjus. Bland dem som deltar i kampanjen finns Sevendays bloggaren Jennie Lipasti.

‒ Det känns roligt att få delta i kampanjen som står för ett jätteviktigt ämne. Lutherska kyrkan och tron på Gud har varit med mig hela mitt liv och det har gett mig tröst och glädje flera gånger under åren, berättar Lipasti.

I den motsvarande finska kampanjen Jaa #valoa deltar Youtubarna Joona Hellman, HurHur dvs. Konsta Saajanto och fotografen och bloggaren Janita Autio.

‒ Jag gick med i den här kampanjen eftersom jag upplevde att den för fram sånt som jag tycker är viktigt. Man betonar ofta att samtal är nyckeln till att reda ut olika situationer och den här kampanjens värden överensstämmer rätt långt med mina. Tillsammans kan vi göra något stort, uppmuntrar Joona Hellman.

Samtalstöd på studieorter och via Jodel

Med kampanjen vill kyrkan stöda och hjälpa människor att se det ljusa i livet. Man kan också få stöd via Kyrkans samtalstjänst eller det arbete studentprästerna gör på flera studieorter i Svenskfinland.

‒ Jag finns där som samtalsstöd för studerande och personal. Det kan handla om relationer, tro, stress eller sorg – men det kan också handla om livet i största allmänhet. Ibland är det skönt att få dela sina tankar med någon som har tystnadsplikt och vill lyssna, berättar Mia Anderssén-Löf, studentpräst på Campus allegro i Jakobstad.

Kyrkans samtalstjänsts chatt, både den svenska och den finska, har längre öppettider under de veckor kampanjen #DelaLjus pågår. Den svenska chatten har jour måndag till torsdag klockan 18-22 och den finska måndag till fredag klockan 12-22 och lördag till söndag klockan 18-22. För första gången använder Kyrkans samtalstjänst också mobilapplikationen Jodel för att möta ungdomarnas behov.

Verkliga berättelser på YouTube

Kampanjen har en egen webbplats, ljusimorkret.fi, med berörande berättelser om hur stöd från vänner och professionella varit avgörande för att klara svåra livssituationer. På sidan finns tips på hur man kan sprida ljus och exempel på gemenskaper som ger ljus.

Förutom församlingar är Bibelsällskapet, Decibel, Finska Missionssällskapet och Förbundet Kristen Skolungdom r.f. med i kampanjen.

Mera information:
http://www.ljusimorkret.fi/
Instagram: #DelaLjus, https://www.instagram.com/ev_luth_kyrkan/
Kyrkans samtalstjänst: http://www.samtalstjanst.fi/
Jennie Lipastis blogg: på http://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/jennieslivspussel/delaljus

kampanjchef Hanna Piira, hanna.piira@evl.fi, tfn 050 351 8381
koordinator Simon Lampenius, simon.lampenius@evl.fi, tfn 050 3624 005
sakkunnig, skolsamverkan Maria Björkgren-Vikström, maria.bjorkgren-vikstrom@evl.fi, tfn 040 5846 873
ledande sakkunnig Lucas Snellman, lucas.snellman@evl.fi, tfn 050 566 8230