Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Förändringsidéer på Suomiareena: Tillsammans är vi mera

Publicerad 11.07.2017

På tisdag kväll diskuterade biskop Irja Askola och social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila dagens skörd av önskemål från kyrkans och Finland 100:s gemensamma förändringsterrass (Muutosterassi) på Suomiareena. Tisdagens tema på terrassen var gemenskap, delaktighet, jämlikhet och ensamhet. Fram till eftermiddagen hade det kommit in 118 olika önskemål och idéer kring det dagens ämne.

– Bland de önskemål som kommit idag finns till exempel att ”Vi är mera tillsammans, en minut för dig kan betyda ett liv för en annan”, ”Lyssna på varandra och respektera varandra trots olikheter" och ”Tillsammans är vi mera”, citerade Kaisa Kariranta som ledde samtalet på MTV-scenen.

– De här önskemålen tycker jag för sin del säger att de som besökt förändringsterrassen är intresserade av varandra. Också Finland 100:s tema Tillsammans har haft bra genomslagskraft. Vad tycker ni att det säger om vad människor behöver, frågade Kariranta.

– Att det är viktigt att vi har tid för varandra, och att vi inte ska prestera utan leva ett liv med innehåll, sade minister Mattila.

Biskop Askola påminde om att gemenskap kan vara himmel för en, men också helvete för någon annan.
– Människan har behov att bli sedd som den hon verkligen är. Gemenskap kan vara en stor kraftkälla men den kan också vara ett fängelse som tar våra sista krafter, sade Askola.

– Ibland måste man också få tillåtelse att slippa från allt, helt enkelt hålla semester, inflikade Mattila.

Kariranta berättade om dagens diskussion vid förändringsterassen där man talat om projektet Gemensamt kök. 
– Där gör man inte bara mat och äter tillsammans. Man kan också lära sig skörda honung och odla mat, och möta människor. Det här är ett projekt men vad kan vi göra för att få människor att verkligen uppskatta det här så att det blir ett långtidsengagemang?

Mattila konstaterade att vi idag verkligen borde fråga mera efter långtidsengagemang.
– Vi är ett starkt frivilligland men staten, liksom kommuner, och i framtiden också landskapen, borde komma med och stöda verksamheten ekonomiskt på lång sikt.

Askola påminde om att vi inte löser problemet med bara pengar, det behövs också personligt engagemang och ledarskap som inte tröttnar vid första motgång.

Pressbilder från Suomiareena finns i kyrkans bildbank på webbadressen: http://kuvapankki.evl.fi/Login.jsp?colID=3PnEkkdM