Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Sommarens livligaste konfirmationsdag

Publicerad 16.06.2017

På söndag är det sommarens livligaste konfirmationsdag och kyrkorna runt om i Finland fylls med glada festklädda kyrkobesökare. Konfirmationen är konfirmandernas, deras näras och hela församlingens fest. I den gudstjänst som avslutar skriftskolan deltar årligen en halv miljon människor.

Konfirmationsfesten har under senare tid utvecklats till att allt mera utgå från de unga själva.

– Det är viktigt att konfirmationsgudstjänsten präglas av de unga. Glädjen och det positiva förmedlas allra bäst då de unga själva är med och planerar och genomför en för dem betydelsefull fest, säger Jari Pulkkinen som är sakkunnig inom konfirmandarbete på Kyrkostyrelsen.

Förutom konfirmanderna och hjälpledarna har faddrarna en viktig uppgift vid konfirmationen. En fadder eller någon annan som står konfirmanden nära får vara med vid altaret och välsigna konfirmanden.

För den unga är det viktigt att släktingar och vänner deltar i festen.

– Jag har rätt bra fiilis när jag väntar på konfirmationen. Det är riktigt roligt att alla släktingar kommer men lite spänd är jag, säger Melissa Salkosalmi som ska konfirmeras i Malms kyrka i Helsingfors på söndag.

I de största församlingarna fylls kyrkorna av konfirmationsgäster nästan varje söndag under sommaren.

Skriftskolan har i Finland bevarats som en livskraftig och stark del av den finländska ungdomskulturen. Deltagandet i skriftskolan var 85,8 procent under 2016 och 83,5 procent året innan.

Mera information:
Konfirmation
Förnyelsen av konfirmandarbetet
En dag på konfirmandläger – blogg av Maria Björkgen-Vikström, sakkunnig på konfirmandarbete på svenska
Jari Pulkkinen, tf sakkunnig inom konfirmandarbete, tfn 040 688 1467, jari.a.pulkkinen@evl.fi 
Sixten Ekstrand, direktor för Kyrkans central för det svenska arbetet, tfn 040 1426 674, sixten.ekstrand@evl.fi