Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Vägkyrkorna öppna från juni till skolstarten

Publicerad 09.06.2017

Ca 260 vägkyrkor från norr till söder öppnar sina dörrar igen till glädje för sommarresenärerna. Vid vägkyrkan kan man ta en himmelsk paus från juni till skolstarten. Kyrkornas öppettider varierar men rekommendationen är att kyrkorna är öppna 10.6-20.8 i år.

Vägkyrkorna finns samlade på webbtjänsten tiekirkot.fi där man också hittar kyrkornas öppettider. Sidans Googlebaserade karta och vägbeskrivningstjänst ger information om kyrkans exakta placering och vägbeskrivning ända fram.

Varför inte besök kyrkorna enligt tema?

Nytt tema för Vägkyrkorna sommaren 2017 är kyrkor som planerats av Josef Stenbäck. Stenbäck är känd som en av de mera produktiva finländska kyrkoarkitekterna och har planerat 35 kyrkor runt om i Finland. Av de kyrkor som Stenbäck planerat finns till exempel Kemi kyrka, S:t Michels domkyrka och Kotka kyrka bland årets vägkyrkor.

För de flitigaste vägkyrkoresenärerna finns också ett hundratal kyrkor med glasmålningar och över 30 medeltida stenkyrkor. På förteckningen över vägkyrkor finns också några kyrkor av Alvar Aalto. Forna tiders träsnideriskicklighet kan man beundra i en mångfald träkyrkor.

Bonga vägkyrkobilen och delta i sommarens tävling

Sommaren 2017 kan man på vägarna eller vid sommarevenemang, som till exempel bostadsmässan och SuomiAreena, stöta på den färggranna vägkyrkobilen som det lönar sig att fotografera. Genom att dela bilder av vägkyrkobilen med hashtaggen #vägkyrkor eller #tiekirkot kan man delta i en fototävling med chans att vinna en mobiltelefon. Tävlingen startar 1.6 och fortsätter till 31.7.2017.

Mera information:
utvecklingschef Jari Kupiainen, tfn 040 355 1614
www.tiekirkot.fi
Mera information om tävlingen (på finska)