Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Församlingarna firar reformationens märkesår och minns president Koivisto på Kristi himmelsfärdsdag

Publicerad 23.05.2017

Kristi himmelsfärdsdag firas i år på torsdag den 25 maj. Kristi himmelsfärdsdag är i många församlingar en av de viktigaste dagarna i firandet av reformationens märkesår. En del församlingar ordnar en speciellt festlig högmässa medan man i andra församlingar inleder eller avslutar firandet med högmässa. I många församlingar äter man tillsammans, det ordnas bland annat ekumeniska friluftsmässor, kyrkvandringar och äppelträdsplantering.

På Kristi himmelsfärdsdag hålls president Mauno Koivistos statsbegravning. Begravningen från Helsingfors domkyrka sänds i flerljud i Yle TV1 klockan 12.55 och i Yle Vega klockan 13. Referat på svenska av Magnus Swanljung och Anne Suominen.

Ecklesiastikrådet Pekka Huokuna konstaterar att det program som församlingarna har planerat för Kristi himmelsfärdsdag lämpar sig också för att hedra arvet efter president Koivisto.

– Budskapet på Kristi himmelsfärdsdag är att inget kan skilja oss från Kristi kärlek. Trädplantering symboliserar det arbete vi gör för kommande generationer. Gemensamma måltider stöder tanken om ett samhälle som bygger på förtroende där man samverkar med varandra. Även helt andra typer av evenemang bygger på principen om delaktighet. Allt detta är värderingar som fanns med i president Koivistos arbete i såväl krig som fred, säger Huokuna.

Församlingarna kommer att på olika sätt uppmärksamma Koivisto i sina högmässor och evenemang. Information om församlingarnas evenemang under Kristi himmelsfärdsdag finns på församlingarnas webbplatser.

Kristi himmelsfärdsdag helgdag mitt i veckan

Kristi himmelsfärdsdag är en helgdag som firas mitt i veckan. Den påminner om att det heliga finns mitt i vardagen. På Kristi himmelsfärdsdag handlar berättelsen om att Jesus Kristus upphöjdes till himlen. Efter himmelsfärden är Kristus närvarande i församlingen genom den heliga Anden i ordet och i sakramenten.

Reformationen är den tidsperiod som inleddes då Martin Luther offentliggjorde sina 95 teser om avlatshandel 31.10.1517. Nu 500 år senare firas reformationens märkesår runt om i världen. I Finland och i arbetet bland finländare utomlands firas märkesåret 31.10.2016-5.11.2017.  Märkesåret firas i samarbete med jubileumsåret Finland100.