Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Temat Nåd genomsyrar finlandssvenska ekumeniska kyrkodagar

Publicerad 19.05.2017

Idag fredag inleds ekumeniska kyrkodagar som samlar drygt 300 finlandssvenskar i Åbo. Deltagarna kommer från såväl lutherska som frikyrkliga, katolska och ortodoxa församlingar. Det är första gången som man på finlandssvenskt håll ordnar ekumeniska kyrkodagar.

På lördag förmiddag hålls en paneldiskussion kring temat Nåd för mig? med den lutherska biskopen från Linköping, Martin Modeus, ortodoxa prästen Mikael Sundkvist och katolska Sara Torvalds. Diskussionen leds av Pia Kummel-Myrskog

Inför paneldiskussionen presenteras videon där församlingsmedlemmar berättar vad nåd är för dem. Piloten Stefan Vikström som förlorat sin son i ett tragiskt dödsfall berättar att den största nåden för honom är att Gud är starkare än döden, att döden inte får sista ordet utan att livet går vidare.

För pappalediga trebarnspappan Petski Westerholm är ett vänligt leende på bussen också en form av nåd, ”du vet att du kanske inte kan hjälpa annat än att visa att du ser mig”. Journalisten Anne Hietanen berättar att den största nåden i hennes liv är att få hjälpa någon som lider av ätstörningar. Hon har själv varit drabbad och fått bli frisk.

Bland de som medverkar under dagarna finns pastor Britta Hermansson från Equmeniakyrkan i Sverige, akademilektor Patrik Hagman och direktor Björn Wallén. I en temagrupp samtalar verksamhetsledaren Janina Andersson, journalisten Dan Lolax och  biskop Björn Vikström om nåd utifrån ett samhälleligt perspektiv. Diskussionen leds av Jan-Erik Andelin.

Kyrkodagarnas tema är Nåd och påminner om budskapet i reformationen som Luther startade för 500 år sedan. Dagarna utgör höjdpunkten på det finlandssvenska firandet av reformationens märkesår.

Ljusandakter, friluftsmässa och nyskriven reformationsmässa

På fredag och lördag kväll ordnas tvåspråkiga ekumeniska ljusandakter på Biblioteksbron över Aura å.

Kyrkodagarna bjuder också på ett uruppförande på lördag kväll i Åbo domkyrka, en nyskriven reformationsmässa av Ulf Långbacka. Mässa i mångfaldens tid är en helhet med rytmiska slagverk, körsång och klanger av harpa och elektronik. Körpartierna sjungs av Brahe Djäknar och Florakören. Dirigent är Långbacka. En dansgrupp under ledning av Laura Hellsten medverkar.

Kyrkodagarna avslutas med en gemensam tvåspråkig friluftsgudstjänst Mässa i blomstertid på domkyrkotorget. Mässan förväntas samla tusentals deltagare från de finska kyrkodagarna och de finlandssvenska ekumeniska kyrkodagarna.

I den ekumeniska mässan medverkar bland andra ärkebiskop Kari Mäkinen, t.f. kyrkoherde Mia Bäck och katolska biskopen Teemu Sippo. Gudstjänsten sänds direkt i YLE1 klockan 12.00 och i Yle Vega klockan 13.03 på söndag.

Missionsfesten firas som en del av kyrkodagarna

Finska Missionssällskapets missionsfest firas i år som en del av de finlandssvenska kyrkodagarna och missionen syns på många olika sätt i programmet. Missionssällskapets samarbetspart ledande biskopen för evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania Fredrick Shoo medverkar, likaså direktören för Finska Missionssällskapets utrikesarbete Rolf Steffansson, missionär Maria Westerling och Furahakören.

Aktuella samhällsteman på kyrkodagarna

Samtidigt som de finlandssvenska går av stapeln på Hotell Marina Palace ordnas finska kyrkodagar på Logomo i Åbo.

På fredag kväll samtalar president Tarja Halonen med ärkebiskop Kari Mäkinen i Åbo domkyrka efter att de olika religionernas gemensamma fredsvandring avslutats. Europeiska kyrkoledare som samlats i slutet av veckan i Åbo deltar på fredag i fredsvandringen från Logomo till domkyrkan.

President Sauli Niinistö är emeritusbiskop Eero Huovinens gäst på de finska kyrkodagarna. De diskuterar livet, Finland och rättvisa på lördag eftermiddag.

Mera information om kyrkodagarna:
Kyrkodagarnas program http://evl.fi/kyrkodagar
Projektsekreterare Maria Borg-Karlsson, tfn 040 1425 171, maria.l.borg-karlsson@evl.fi

Foton från de finlandssvenska ekumeniska kyrkodagarna kommer under veckoslutet att sättas ut i Kyrkans bildbank.  Välj ”Hyväksyn käyttöehdot” och ”Ohita kirjautuminen”. Fotograf: Julia Abebe.

Videona som visas i paneldiskussionen om nåd finns på Youtube:
Kanske den största nåden – med Stefan Vikström
Lite nåd varje dag - med Petski Westerholm  
Nåden att få hjälpa andra – med Anne Hietanen

Kyrkodagarna på sociala medier #kyrkodagar

Mera information om Finska missionssällskapets medverkan:
informatör Joanna Lindén-Montes, tfn  020 7127 264, Joanna.Linden-Montes@finskamissionssällskapet.fi

De finska kyrkodagarna