Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Ekumeniska kyrkodagar i Åbo samlar över 300 finlandssvenskar

Publicerad 16.05.2017

Drygt 300 finlandssvenskar samlas till ekumeniska kyrkodagar i Åbo den 19-21 maj. Deltagarna kommer från såväl lutherska som frikyrkliga, katolska och ortodoxa församlingar. Det är första gången som man på finlandssvenskt håll ordnar ekumeniska kyrkodagar.

Kyrkodagarna utgör höjdpunkten på det svenska firandet av reformationens märkesår. Dagarnas tema är Nåd och påminner om budskapet i reformationen som Luther startade för 500 år sedan. Såväl reformationens märkesår som Finlands 100 år som självständig nation syns i programmet, likaså kyrkans framtid.

Bland de som medverkar finns biskop Martin Modéus från Linköping, pastor Britta Hermansson från Equmeniakyrkan i Sverige, akademilektor Patrik Hagman och direktor Björn Wallén. Framför allt de rikssvenska gästernas temagrupper om delaktighet och om att hitta balans i livet samlar många kyrkodagsdeltagare.

Populärt är också samtalet mellan verksamhetsledaren Janina Andersson, journalisten Dan Lolax och  biskop Björn Vikström om nåd utifrån ett samhälleligt perspektiv. Patrik Hagmans pass om kyrkans väg i framtiden samlar också många deltagare.

Missionsfesten firas som en del av kyrkodagarna

Finska Missionssällskapets missionsfest firas i år som en del av de finlandssvenska kyrkodagarna och missionen syns på många olika sätt i programmet. Missionssällskapets samarbetspart ledande biskopen för evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania Fredrick Shoo medverkar, likaså direktören för Finska Missionssällskapets utrikesarbete Rolf Steffansson, missionär Maria Westerling och Furahakören.

Ljusandakter vid Aura å och friluftsmässa på domkyrkotorget

På fredag och lördag kväll ordnas tvåspråkiga ekumeniska ljusandakter på Biblioteksbron över Aura å. Kyrkodagarna avslutas med en gemensam tvåspråkig friluftsgudstjänst Mässa i blomstertid på domkyrkotorget på söndag. Den förväntas samla tusentals deltagare från de finska kyrkodagarna och de finlandssvenska ekumeniska kyrkodagarna till mässa i vårgrönskan.

I den ekumeniska mässan medverkar bland andra ärkebiskop Kari Mäkinen, t.f. kyrkoherde Mia Bäck och katolska biskopen Teemu Sippo. Gudstjänsten sänds direkt i YLE1 klockan 12.00 och i Yle Vega klockan 13.03 på söndag.

Nyskriven reformationsmässa i domkyrkan

Kyrkodagarna bjuder också på ett uruppförande på lördag kväll i Åbo domkyrka, en nyskriven reformationsmässa av Ulf Långbacka. Mässa i mångfaldens tid är en helhet med rytmiska slagverk, körsång och klanger av harpa och elektronik. Körpartierna sjungs av Brahe Djäknar och Florakören. En dansgrupp under ledning av Laura Hellsten medverkar.

– Jag har under årens lopp skrivit mycket kyrkomusik och ofta har jag lekt med tanken att skriva en längre helhet, säger Ulf Långbacka. Han berättar att det var kyrkoherden i Åbo Nalle Öhman som föreslog att han skulle skriva en mässa för kyrkodagarna som firas i samband med reformationens märkesår.
– Tanken var att skapa en uttrycksfull och engagerande helhet med ett nytt tonspråk.

Mässans huvudspråk är svenska. Förutom Florakören och Brahe Djäknar medverkar också Åbolands svenska kyrkosångskrets, musiker och solister. Dirigent är Ulf Långbacka.

Aktuella samhällsteman på finska kyrkodagarna

De finlandssvenska och finska kyrkodagarna ordnas samtidigt. De svenska kyrkodagarna går av stapeln på Hotell Marina Palace, de finska på Logomo.

President Sauli Niinistö är emeritusbiskop Eero Huovinens gäst på de finska kyrkodagarna. De diskuterar livet, Finland och rättvisa på lördag eftermiddag. Redan på fredag kväll samtalar president Tarja Halonen med ärkebiskop Kari Mäkinen i Åbo domkyrka efter att de olika religionernas gemensamma fredsvandring avslutats. Europeiska kyrkoledare samlas i slutet av veckan i Åbo. På fredag som är deras sista mötesdag deltar de i fredsvandringen från Logomo till domkyrkan.

De finlandssvenska kyrkodagarna ordnas i regel vart fjärde år. Kyrkodagarna arrangeras i år av domkapitlet i Borgå stift, Åbo svenska församling, Frikyrklig samverkan, Finska Missionssällskapet och Kyrkans central för det svenska arbetet.

Mera information om kyrkodagarna:
Kyrkodagarnas program
Projektsekreterare Maria Borg-Karlsson, maria.l.borg-karlsson@evl.fi, tel. 040 1425 171
De finska kyrkodagarna