Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkans servicecentrals samarbetsförhandlingar avslutade

Publicerad 26.04.2017

De samarbetsförhandlingar som Kyrkans servicecentral fört av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker samt på grund av omorganisering av verksamheten har avslutats och leder till att 15 arbetstillfällen upphör fram till hösten. Till åtgärderna hör att verksamheten omorganiseras, befattningsbeskrivningar revideras och förlängningen av tidsbundna anställningar ses över. En del av de anställda som hotas av uppsägning kan erbjudas nya uppgifter.  

Förhandlingarna inleddes i början på april och de uppskattades från början leda till högst 15 uppsägningar. Kyrkans servicecentral har för närvarande cirka 130 anställda.

Servicecentralen producerar riksomfattande tjänster inom bokföring och löneräkning för församlingarna, de kyrkliga samfälligheterna, stiften och kyrkans centralfond. Sammanlagt har centralen cirka 300 kunder. Huvudkontoret finns i Uleåborg och i Borgå finns en filial som ger service på svenska. Kyrkans servicecentral grundades 2012.

I och med att de sista församlingarna och samfälligheterna blev kunder hos servicecentralen vid årsskiftet 2017 avslutades övergångsperioden.

Centralen koncentrerar sig enligt sin nya strategi på att erbjuda de nuvarande tjänsterna så effektivt som möjligt. Detta innebär bland annat att man ska hålla budgeten och korrigera det underskott som uppstått hittills. Kyrkans servicecentral strävar efter kostnadsbesparingar på 800 000 euro per år.

Servicecentralens direktör Sami Savilaakso tackar hela personalen som aktivt fört fram åtgärdsförslag. ”Vi är också mycket glada över den konstruktiva samarbetsandan i förhandlingarna med personalens representanter.”