Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Luther turnerar i Svenskfinland våren 2017

Publicerad 17.01.2017

År 2017 har det gått 500 år sedan reformationen och Luther gör turné i Svenskfinland. Skådespelaren Johan Fagerudd har skrivit  monologen  Luther i enrum och uppför den i högstadier, gymnasier och församlingar under våren.

Monologen utspelar sig i Wartburgs slott 1521-22. Prästen och professorn Martin Luther har av sina vänner blivit bortrövad till slottet och hålls gömd där under namnet Junker Jörg. Med 95 teser om Gud, tron, den dåtida kyrkan och kristen undervisning har Luther velat få igång en diskussion kring avlatshandel, dvs. att köpa sig frälsning, och korruption. Istället blir han bannlyst och förklaras fredlös.

Luthers kontakt till omvärlden blir brevväxlingen med vännerna. I sin ensamhet försöker han förstå allt som hänt honom under de senaste åren. Han vet inget om framtiden och vad som kommer att hända med kyrkan eller med honom.

Monologen vill uppmana åskådaren att fundera över om vi som lever 500 år senare kan känna igen oss i Luther och hans tankar, upprördhet, engagemang. Kan vi till och med inspireras till att fundera över hur kyrkan behöver reformeras idag?

Intresset för den ca 45 minuter långa pjäsen har varit stort och monologen kommer att uppföras på ett tjugotal orter i Svenskfinland, ofta så att det på dagtid ges en förställning i en skola och kvällstid i församlingen. En preliminär spelplan finns på kyrkans webbplats.

Luther i enrum har premiär fredagen den 20 januari på Lärkkulla under Ungdomens kyrkodagar. Kvällen innan är det offentligt genrep i Kimito kyrka. Söndagen den 22 januari spelas pjäsen i Karis församlingshem. Andra orter som får ta del av föreställningen i januari är Ekenäs, Grankulla, Nykarleby, Esse och Jakobstad. Den sista föreställningen spelas i Åbo den 20 maj i samband med de ekumeniska kyrkodagarna.

Kyrkans central för det svenska arbetet sponsorerar pjäsen och ansvarar för bokningar. Projektet har stötts av Svenska kulturfonden.

Mera information:
evl.fi/luthermonologen
sakkunnig inom skolsamverkan och konfirmandarbete Maria Björkgren-Vikström, Kyrkostyrelsen, tfn 040 5846 873, maria.bjorkgren-vikstrom@evl.fi

Journalister är välkomna att bevaka premiären på Ungdomens kyrkodagar på Stiftsgården Lärkkulla, Lärkkullavägen 22, Raseborg, fredag 20.1 kl. 18.45.
Anmäl på förhand till Maria Björkgren-Vikström eftersom antalet platser är begränsade. 
Fotografiet nedan på skådespelaren Johan Fagerudd som Luther får användas fritt i nyheter om pjäsen. Uppge fotograf: Siri Fagerudd.