Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Julsånger, nya psalmer och god vilja i julhelgens medieutbud

Publicerad 15.12.2016

Inför och under julen kan du ta del av julens budskap i medierna oberoende av om du föredrar traditionella radio- och tv-program eller är mer av en snabbsurfande mediekonsument.

Julens budskap: god vilja och #julfred

Varje vecka i advent har evangelisk-lutherska kyrkan publicerat en video i sociala medier. Videorna lyfter fram gemenskap, fred och god vilja. I dem berättar fyra olika personer tankar om julen och vad som är viktigt under julen.

Den fjärde advent berättar asylsökande Husain om sin önskan att få fira jul med den egna familjen, men också att han inte vet när hans önskan kan bli verklighet. Videorna finns på kyrkans Facebooksida. På webbtjänsten jul.fi finns samlat bilder och tankar kring julen som publicerats på sociala medier under hashtaggen #julfred.

På kontot Ungkyrka på Snapchat rullar en julkalender med ny lucka varje dag fram till juldagen. Innehållet fokuserar på fred och god vilja och ger bland annat tips om evenemang, julklappar och gudstjänster. Kalendern görs av unga och unga vuxna i de finlandssvenska församlingarna.

Julsånger, speldosor, meditationer i jultidens radioandakter

Vardagar inför julen och fram till nyår fylls Andrum i Yle Vega med julsånger, tankar och prydnader som upplevs viktiga. De som talar i Andrum är bland andra Pär Lidén, Heidi Juslin-Sandin, Christer Romberg, Birgitta Sandås och Kalle Sällström. I aftonandakterna inför jul öppnar  Margareta Puiras de sista kalenderluckorna i advent och hittar bland annat tro, hopp och kärlek.

I aftonandakterna under mellandagarna mediterar Maria Sundblom-Lindberg över julens mysterium i en reprisserie. Dagen före nyårsafton andaktstalar biskop Björn Vikström inför det nya året.

Yle Vega den 19-30 december; Andrum vardagar klockan 6.54 och 9.10, aftonandakt klockan 19.15.

Musikgudstjänst med nya psalmer

Den fjärde söndagen i advent sänds en musikgudstjänst med nya psalmer från Borgå domkyrka. Gudstjänsten bandades inför första advent då psalmbokstillägget togs i bruk. I gudstjänsten sjungs 13 av de sammanlagt 147 nya psalmerna.

Pastor Fred Wilén som är liturg i gudstjänsten samtalar med Camilla Cederholm och Helene Liljeström om de nya psalmerna. I gudstjänsten medverkar Borgå kammarkör, Kretskören och barnkören Diskanten.

Musikgudstjänsten sänds i Yle Fem söndagen den 18 december klockan 13.58. För tv-regin svarar Rufus Hedengren.

De vackraste julsångerna

I år sänds De vackraste julsångerna både i radio och tv. Julsångsevenemanget spelades in i Esbo domkyrka i slutet av november.

I programmet sjunger församlingen de vackraste julsångerna tillsammans med körerna EsVoces, Kråksången och barnkören. Konferencierer är Roger Rönnberg och Maria Westerling. Nina Kronlund sjunger solosång och Kira Ertman håller andakt. I tv-programmet ingår också inslag från Nepal.

De vackraste julsångerna sänds i radio på Yle Vega söndagen den 18 december klockan 13.03 och i tv på Yle Fem på julannandag, måndag den 26 december klockan 16.25. För tv-regin svarar Rufus Hedengren.

De vackraste julsångerna sjungs årligen av cirka en miljon finländare. Vid julsångsevenemangen bärs en kollekt upp för Finska Missionssällskapets utrikesarbete. I år går medlen till föräldralösa och utsatta barn i olika u-länder.

Julbön från Borgå

Julbönen i radion firas traditionsenligt på julafton med  Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Predikant i julbönen är biskop Björn Vikström och liturg är domprost Mats Lindgård. Organist är Reidar Tollander och körledare Eric-Olof Söderström. Borgå kammarkör medverkar. Förebedjare är Anita Virtanen. I julbönen sjungs de traditionella julpsalmerna Nu tändas tusen juleljus, Giv mig ej glans och Härlig är jorden.

Julbönen sändspå Yle Vega på julafton, lördag den 24 december klockan 17.00.

Julotta från Kyrkslätts kyrka

Årets julotta sänds från Kyrkslätts kyrka. Liturg i julottan från Kyrkslätts kyrka är kyrkoherde Lars-Henrik Höglund, församlingspastor Linus Stråhlman predikar. Susann Joki och Pasi Saarelma bjuder på solosång och Mikaelkören uppträder.

Julottan sänds både i Yle Fem och Yle Vega juldagen den 25 december klockan 8.00. För tv-regin svarar Rufus Hedengren.

Inför julottan: Förtjust i S:t Nikolaus

I programmet inför julottan (25.12 kl. 7.50) som sänds i Yle Vega berättar konstnären och bibliotekarien Isela Valve från Mariehamn om julens helgon Sankt Nikolaus. En längre intervju med Valve finns på Svenska Yles webbsida Tro.

Radiogudstjänster från Kronoby och Hangö

Radiogudstjänsten på julannandag firas i år med Kronoby församling. I gudstjänsten är Niklas Wallis predikant och liturg, och Maria Ellfolk-Lasén är kantor.

Gudstjänsten sänds i radion på Yle Vega, måndagen den 26 december klockan 13.03.

På nyårsdagen sänds radiogudstjänsten från Hangö svenska församling. Predikant är Anders Laxell och liturg Margareta Puiras. Roland Näse är organist, kantor och körledare. Kören South Point Gospel medverkar.

Gudstjänsten sänds i radio på Yle Vega, söndgen den 1 januari klockan 13.03.

Kyrkospelet Jeriko – från de gamla profeterna till Jesus tid

Kyrkospelet Jeriko sänds i Yle Fem på trettodagen. Kyrkospelet har bandats i Korsholms kyrka i november med sammanlagt 250 körsångare, solister och musiker. Det är Korsholms svenska församling som framför kyrkospelet i samarbete med yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.

Kyrkospelet handlar om Jeriko, om de gamla profeterna och sträcker sig tidsmässigt ända fram till Jesus och vägen till Jerusalem. Texten är skriven av Lars Huldén, musiken av Markus Fagerudd.

Rollen som Jesus axlas av Sören Lillkung. Övriga sångsolister är Ulrica Berg, Niall Chorell, Kristoffer Streng, Frank Berger, Robin Turunen, Petter Eklund och Johan Heikkilä. Korsholms svenska församlings körer och Korsholms kammarorkester medverkar också i produktionen. Elin Smedlund står för regin av kyrkospelet. Dirigent är Rainer Holmgård. För tv-regin svarar Leif Lindgren.

Kyrkospelet Jeriko sänds i tv på Yle Fem på trettondagen, fredagen den 6 januari klockan 15.30 med repris onsdag den 11 januari klockan 15.

Bilder från inspelningen av kyrkospelet Jeriko finns som bilaga. Fotograf Leif Lindgren.
Bildtexter: 
1. Solister i kyrkospelet Jeriko är (från vänster) Kristoffer Streng, Niall Chorell, Robin Turunen, Sören Lillkung, Ulrica Berg och Frank Berger.
2. Kyrkospelet Jeriko uppförs i Korsholms kyrka. I mitten dirigent Rainer Holmgård.

Mera information:
ansvarig producent Lucas Snellman, tfn 050 5668 230