Hyppää sisältöön

Ympäristödiplomi

Ympäristödiplomi on seurakuntia varten räätälöity väline, joka auttaa niitä täyttämään hyvin vastuutaan luomakunnasta.

Kirkon ympäristödiplomin tunnus ja logo

Kirkon oma ympäristöjärjestelmä, Kirkon ympäristödiplomi perustettiin vuonna 2001. Diplomi on lähes kaikilla suurimmilla seurakunnilla ja seurakuntayhtymillä ja myös useilla pienillä seurakunnilla.

Ympäristödiplomin käsikirjan neljäs, uudistettu laitos tuli voimaan 23.9.2020. Uusi käsikirja on päivitetty vastaamaan uusia ympäristöhaasteita ja vaatimuksia, siinä on otettu huomioon saatu palaute ja se viitoittaa tien kohti hiilineutraaliutta Kirkon energia-ja ilmastostrategian Hiilineutraali kirkko 2030 mukaisesti.

Käsikirjan verkkoversio on osoitteessa evl.fi/ymparistodiplomi. Painettu käsikirja on tarkoitus julkaista Kirkon ympäristödiplomin neuvottelupäivillä 1.9.2021. Käsikirjasta voi antaa palautetta verkkosivuston palautelomakkeen kautta. 

Ympäristödiplomista voi keskustella diplomin Facebook-sivulla

Uusi laitos tuli voimaan 23.9.2020 – vanhaa voi käyttää tietyin ehdoin 

Jos seurakunta on aloittanut diplomin hankintaprosessin ennen käsikirjan neljännen laitoksen voimaan tuloa, se saa valita kumman laitoksen mukaan diplominsa valmistelee ja kumman mukaan se auditoidaan. Valinta edellyttää, että kirkkoneuvostossa (yhteisessä kirkkoneuvostossa) on tehty päätös diplomin hakemisesta tai uusimisesta. 

Kirkon ympäristödiplomin käsikirjan 2012 voi ladata näköispainoksena (pdf) tästä

Diplomin voimassaolo

Ympäristödiplomi on voimassa myöntämisvuoden loppuun ja neljä seuraavaa kalenterivuotta. Uusittaessa diplomi on voimassa viisi lisävuotta lukien edellisen voimassaolovuoden päättymisestä (Kirkon ympäristödiplomin käsikirja 2012, s. 29, luku 3.10). Lue lisää ympäristödiplomin uusimisesta.

Ota yhteyttä

asiantuntija
Toiminnallinen osasto
Jumalanpalvelus ja yhteiskunta
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Päivitetty