Hyppää sisältöön

Seuraavien saamelaisten kirkkopäivien valmistelu on jo käynnissä

Seuraavat saamelaiset kirkkopäivät järjestetään Inarissa 18.–20.6.2021, ja niiden valmistelu on jo hyvässä vauhdissa.

Kuva Saamelaisilta kirkkopäiviltä vuonna 2017

Päiville saapuu kävijöitä Norjasta ja Ruotsista sekä myös Venäjältä. Kirkkopäivät järjestetään joka neljäs vuosi. Viimeksi ne olivat Ruotsissa Arvidsjaurissa vuoden 2017 kesäkuussa.  Teemana on Pyhä Tuli - Pyhä Kansa, saameksi käännettynä Bassi Dolla - Bassi Álbmot

Saamelaisten kirkkopäivillä keskipisteessä on saamelainen kulttuuri ja kirkollinen elämä. Kirkkopäivien ohjelmassa on jumalanpalveluksia, keskusteluita, luentoja ja kulttuuriohjelmaa. Kirkkopäivien yhteydessä käsitellään kysymyksiä kuten oikeudet, itsemäärääminen, Arktisen alueen kestävä kehitys, sovinto ja saamelaisen kirkollisen toiminnan edistäminen. 

Kirkkopäivien tarkoitus on vahvistaa, uudistaa ja innosta saamelaisia yli valtioiden rajojen sekä vahvistaa saamelaisten hengellistä, teologista ja taiteellista rikkautta. Lisäksi päivät tukevat saamen kielten asemaa ja niiden käyttöä kirkossa sekä tarjoavat kohtaamispaikan eri ikäisille ihmisille. Kirkkopäivien järjestämisessä huomioidaan eri ikäisten yhdessä toimiminen mm. osallistamalla saamelaisia nuoria kirkkopäivien suunnittelussa.

Saamelaisten kirkkopäivien järjestämisestä vastaavat Suomen saamelaistyön neuvottelukunta, Norjan ja Ruotsin saamelaiset kirkkoneuvostot, Oulun hiippakunta, Inarin seurakunta ja Lapin ortodoksinen seurakunta. Barentsin kirkkojen neuvosto tukee Venäjän saamelaisten osallistumista kirkkopäiville.


Lisätiedot:
saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio erva.niittyvuopio@evl.fi +358 40 7690044
saamelaisten pappi Mari Valjakka mari.valjakka@evl.fi +358 40 6608767

Päivitetty