Hyppää sisältöön

100 vuotta iloa -juhlavuosi

Vuonna 2019 juhlittiin seurakunnissa tyttöjä ja poikia 100 vuotisen työotteen kunniaksi. 7-14 –vuotiaille suunnattu kilpailu tuotti joukon upeita sanoituksia ja kuvia juhlavuoden nimeksi ja logoksi. Niistä valittiin tämä nimi ja logo, jossa koululaiset lentävät uskon, toivon ja rakkauden siivittäminä.

Juhlavuoden juliste, jossa "100 vuotta iloa" -tekstin päällä piirrettyjä hahmoja.

Juhlavuonna 2019 tapahtuu

Vinkkejä juhlavuoden ideointiin 7-14 –vuotiaiden kanssa esimerkiksi leirillä, kerhossa tai koululuokassa

Aluksi ohjaaja kertoo, että tänään ideoidaan yhdessä sitä, miten seurakunnassa voitaisiin tehdä 7-14 –vuotiaiden juhlavuoden merkeissä ja että tyttöjen ja poikien ideat ovat siinä tärkeitä. Teemaa lämmitellään leikeillä

Kaikki ne vaihtaa paikkaa, jotka tykkää.. -leikki

Leikkijät ovat ringissä niin, että jokaisella on oma tuoli tai jos ollaan ulkona, jokaisen paikka on merkitty esim. maahan piirretyillä ympyröillä. Yksi leikkijöistä ringin keskellä ilman omaa paikkaa. Keskellä olija keksii asian, josta itse pitää ja huutaa sen sanoen: Kaikki ne vaihtavat paikkaa, jotka tykkäävät …. (esim salmiakista, luokkatovereistaan, luistella, paistaa lettuja, jne) Silloin kaikki, jotka pitävät myös tästä asiasta, vaihtavat paikkoja ja keskellä olija yrittää ehtiä jonkun heistä paikalle. Ilman paikkaa jäänyt keksii keskellä seuraavan asian. Ohjaaja voi suunnata lasten keksimiä asioita valintansa mukaan esim. syötäviin, harrastuksiin, muuhun tekemiseen, idoleihin tai vaikka ihmissuhteisiin.

Apua, juhlista puuttuu ohjelma! -leikki

Yksi leikkijöistä seisoo muiden edessä (tai ringin keskellä). Hän huutaa lujaa: ”Apua, juhlista puuttuu ohjelma!” Toiset vastaavat kuorossa huutaen: ”Kuka voisi auttaa sinua?” Edessä oleva vastaa sanoen ”se, joka…” ja keksii jonkun tekemisen lauseen jatkoksi esim…”joka leipoo herkullisimman kakun”, ”ohjaa parhaan reitin pyöräretkelle”, ”rakentaa parhaan majan metsään” tms. Muut leikkijät esittävät pantomiinina tätä tekemistä. Edessä ollut valitsee sen, joka esitti asiaa hänen mielestään parhaiten. Tämä henkilö siirtyy muiden eteen ja leikki jatkuu samalla tavoin.

Ideoiden lisääminen keskustellen

Poimitaan leikeistä niitä asioita, joista useimmat pitivät. Pohditaan olisiko niissä aineksia johonkin juhlavuoden juttuun. Listataan kivoja juttuja, joita ei tullut mainittua leikeissä.

Parhaiden ideoiden valinta ja jalostaminen

Valitaan esiin nousseista ehdotuksista eniten kannatusta saavat esimerkiksi niin, että käydään merkitsemässä viiva kannattavan asian viereen.

Jatketaan pienemmissä ryhmissä valittujen ideoiden kehittelyä. Tehdään esimerkiksi mainosjuliste siitä joko tusseilla piirtäen tai leikkaamalla lehdistä sanoja ja kuvia.

Lopuksi katsotaan ideoista syntyneitä julisteita ja mietitään kuinka ne voitaisiin oikeasti toteuttaa vuonan 2019.

Juhlintaa seurakunnissa ja Partaharjulla vuonna 2019

Vuonna 2019 juhlitaan sekä seurakunnissa paikallisilla tyyleillä että valtakunnallisesti Partaharjun Pisara-suurleirilläLinkki avautuu uudessa välilehdessä heinäkuun lopussa.


> Lataa juhlavuoden logot ja ilme käyttöösiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

> Lisää materiaaliaLinkki avautuu uudessa välilehdessä


Lisätietoja: Katri Vappula, katri.vappula(at)evl.fi

Päivitetty