Hyppää sisältöön

Självständig ljudberättelse

På Yle Vega har man sedan några år tillbaka tagit i bruk röststyrning för en del program. För att den här tekniken ska fungera behöver programmen göras som självständig ljudberättelse (SLB).

 

I praktiken betyder SLB att programmen inte ska vara lika starkt kopplade till radiokanalen Yle Vega och dess programvärdar och ljudmiljö som tidigare. I stället ska programmen vara självständiga program som man kan lyssna på via olika medier, bland annat apparater med röststyrning.

Andakten som SLB

Andakten ska också fungera oberoende av via vilket medium den avlyssnas. Den ska alltså vara ett självständigt program och fungera utan stöd av en programvärd i studion eller en text på datorn. Därför ska du som andaktsredaktör själv läsa in introduktionen när du spelar in andakten. I introduktionen berättar du vad du venm du är och lockar lyssnaren att bli nyfiken på vad du har att säga. Observera att titlar, samfundstillhörighet eller annat personligt enligt Yle Vegas praxis inte ska nämnas i introduktionen. Däremot måste programmets namn, alltså Andrum alltid ingå för att röststyrningen ska fungera. De första 15 sekunderna av ett program är speciellt viktiga. Därför lönar det sig att lägga ner lite möda på början av programmet.

Lär dig mer om SLB och hur en introduktion kan låta via den här videon.

 

Förslag på hur du kan börja din andakt
 

1. Musik

Bra musik är en bra inledning. Spela t.ex. början av en låt och säg sedan utan på den något i stil med:

Hej, du som lyssnar, du hör här Leonard Cohen sjunga sin låt Halleluja, som betyder mycket för väldigt många. Jag är en av dem, jag heter NN och vill dela en stund av Andrum med dig.

Hej bästa lyssnare, du är välkommen till en stunds Andrum i Yle Vega. Jag heter NN och här i bakgrunden musicerar Mark Knopfler.

2. Citat, utdrag

Ett kort citat ur ett brev, en artikel eller kanske ett mycket kort citat ur en dikt som leder in dig på ditt ämne och fångar lyssnarens intresse kan fungera mycket bra.

"Den mätta dagen, den är aldrig störst" ända sen jag läste den här dikten av Karin Boye som skolflicka har jag funderat vad det här riktigt betyder. Och om det skall jag tala i Andrum, välkommen att lyssna, jag heter NN.

Bibelcitat går också bra. Efter citatet kan du säga något i stil med:

Av någon anledning har det här citatet ur Markusevangeliet dykt upp i mina tankar på senaste tiden. Jag heter NN, jag talar här i programmet Andrum och det är det här citatet jag vill utgå ifrån.

3. Rakt på sak

Om du vill gå mera rakt på och försöka dra med dig lyssnaren genast är det inte så lyckat att bara säga: Jag heter NN och jag skall hålla Andrum. Här är exempel på hur du kan göra början mer intressant:

Hej, jag heter NN och nu vill jag berätta för dig om en märklig sak som hände med mig häromdagen. Du lyssnar till programmet Andrum, och så här gick det till...

Hej, jag har funderat mycket på ordet nåd den senaste tiden och jag vill gärna dela mina tankar med dig nu här i Andrum. Jag heter NN.

Gå vidare till nästa sida Litteraturcitat

Gå tillbaka till När du förbereder dig för din andakt

Tag kontakt

toimittaja
Viestintäyksikkö
Kommunikation
Eteläranta 8
00130 Helsingfors

Andakter i radio

Redigerad