Ennen televisiointia

1. Varaa tilat

Televisiojumalanpalveluksen toteuttamista varten on tehtävä ajoissa tilavaraukset. Kun televisioinnista on sovittu Kirkon viestinnän ohjelmapäällikön kanssa niin kannattaa heti varata se tila, jossa jumalanpalvelus on tarkoitus toteuttaa. Varaus tarvitaan vähintään yhdeksi päiväksi ennen televisiointia tai nauhoitusta rakentamista varten. Tilassa ei voi olla muuta toimintaa rakentamisen aikana eikä sen jälkeen ennen lähetystä tai tallennusta koska laitteistot jäävät paikoilleen odottamaan harjoitusta ja tilaisuuden alkua.

Lisäksi on huomioitava, että on varattava aikaa myös tekniikan purkamiselle, tavallisesti 3-4 tuntia tilaisuuden päättymisen jälkeen.

2. Yhteys seurakunnan ja Kirkon viestinnän välillä

Kun ohjelmapäällikkö on sopinut jumalanpalveluksen televisioinnista niin seuraava yhteys seurakunnan ja Kirkon viestinnän välillä on ohjaajan yhteydenotto. Ensimmäisellä yhteydenotolla sovitaan jumalanpalveluksen teemasta ja yleisilmeestä. Samalla sovitaan seurakunnan vastuuhenkilö, ”srk tuottaja”, johon ohjaaja on jatkossa yhteydessä ja joka kokoaa seurakunnasta tarvittavat tiedot sitä mukaa kun jumalanpalveluksen suunnittelu etenee. Tärkeää on laatia lista jumalanpalveluksen suunnitteluun osallistuvista yhteystietoineen. Listaa on hyvä päivittää suunnittelun edetessä.

Kaksi kuukautta ennen televisiointia tai tallennusta tulee seurakunnan ilmoittaa ohjaajalle jumalanpalveluksen virsitiedot ja yhteislaulut koska ne tekstitetään lähetykseen. Samalla tulee olla valmiina tapahtuman käsikirjoitusrunko.

3. Kaksi tärkeää vierailua

Noin kaksi kuukautta ennen lähetystä tai tallennusta ohjaaja, ja joissain tapauksissa toimittaja, tulevat ennakkokäynnille seurakuntaan. Tuolloin kaikkien päävastuullisten tulee olla paikalla koska silloin käydään läpi sen hetkinen käsikirjoituksen tilanne ja kaikkien osa-alueiden vastuuhenkilöt voivat esittää ajatuksensa ja mahdolliset kysymykset. Tämän neuvottelun perusteella ohjaaja viimeistelee tapahtuman käsikirjoituksen yhdessä seurakunnan kanssa.

Noin kuukautta ennen lähetystä tai tallennusta ohjaaja tekee toisen vierailun seurakuntaan. Tuolloin hänen mukanaan on Ylen tuotantotiimi. Vierailun pääasiana on tekninen katselmus eli tarkistetaan sähköt, kameroiden paikat jne. On tärkeää, että silloin paikalla on tekniikasta tietävä henkilö, esimerkiksi suntio, kiinteistöpäällikkö tai vastaava. Tämän vierailun perusteella ohjaaja suunnittelee yhdessä Yle tiimin kanssa tarvittavan kaluston ja henkilöstön ja neuvottelee siitä Ylen tuottajan kanssa. Tämän jälkeen ohjaaja tekee alustavan TV–toteutuksen käsikirjoituksen.

Ohjaaja käy seuraamassa mahdollisuuksien mukaan kuorojen ja muiden jumalanpalveluksen toteuttajien harjoituksia. Ohjaaja tekee seurakunnan ilmoituksen perusteella tiedotteet lehdistölle jo kuukautta ennen lähetystä tai tallennusta. Muutoksia näihin tietoihin on enää vaikea tehdä tämän jälkeen.

4. Kaksi viimeistä viikkoa

Pari viikkoa ennen lähetystä tai tallennusta seurakunta lähettää ohjaajalle täydellisen jumalanpalveluksen sisältömateriaalin suomennuksineen sekä esitettävän musiikin tekstit, mahdollisesti partituurit ja nuotit tekijätietoineen, jos ohjaaja niin haluaa. Jumalanpalveluksen osien ajalliset kestot pitää kellottaa ja ilmoittaa ohjaajalle. Näiden tietojen perusteella ohjaaja muokkaa valmiin televisiokäsikirjoituksen ja mahdollisesti jumalanpalveluksen kuvakäsikirjoituksen.

Ohjaaja tarkistaa vielä kaikki osastot seurakunnassa, Ylessä ja KV:ssä.

 

toimittaja
Kirkon viestintä
Ohjelmapalvelut
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Toimittaja
Kirkon viestintä
Ohjelmapalvelut
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Päivitetty