Hyppää sisältöön

Ennen televisiointia

1. Varaa tilat

Tv-jumalanpalveluksen toteuttamista varten on tehtävä ajoissa tilavaraukset. Kun televisioinnista on sovittu Kirkon viestinnän ohjelmapäällikön kanssa, niin kannattaa heti varata se tila, jossa jumalanpalvelus on tarkoitus toteuttaa. Varaus tarvitaan vähintään yhdeksi päiväksi ennen televisiointia tai nauhoitusta rakentamista varten. Tilassa ei voi olla muuta toimintaa rakentamisen aikana eikä sen jälkeen, koska laitteistot jäävät paikoilleen odottamaan harjoitusta ja tilaisuuden alkua.

Lisäksi on huomioitava, että on varattava aikaa myös tekniikan purkamiselle, tavallisesti 3-4 tuntia tilaisuuden päättymisen jälkeen.

2. Yhteys seurakunnan ja Kirkon viestinnän välillä

Kun ohjelmapäällikkö on sopinut jumalanpalveluksen televisioinnista, ottaa Kirkon viestinnän ohjaaja seuraavaksi yhteyttä seurakuntaan. Ohjaajan kanssa sovitaan jumalanpalveluksen teema ja yleisilme sekä seurakunnan vastuuhenkilö. Ohjaaja on jatkossa yhteydessä vastuuhenkilöön, "srk-tuottajaan", joka kokoaa seurakunnasta tarvittavat tiedot sitä mukaa, kun jumalanpalveluksen suunnittelu etenee. Tärkeää on myös laatia kaikista jumalanpalveluksen suunnitteluun osallistuvista henkilöistä lista, jota tarvittaessa päivitetään.

Kaksi kuukautta ennen televisiointia tai tallennusta tulee seurakunnan ilmoittaa ohjaajalle jumalanpalveluksen virsitiedot ja yhteislaulut koska ne tekstitetään lähetykseen. Samalla tulee olla valmiina tapahtuman käsikirjoitusrunko.

3. Kaksi tärkeää vierailua

Noin kaksi kuukautta ennen lähetystä tai tallennusta ohjaaja, ja joissain tapauksissa toimittaja, tulevat ennakkokäynnille seurakuntaan. Ennakkokäynnillä kaikkien päävastuullisten tulee olla paikalla, koska silloin käydään läpi sen hetkinen käsikirjoituksen tilanne. Kaikkien osa-alueiden vastuuhenkilöt voivat myös esittää ajatuksensa ja mahdolliset kysymykset. Tämän neuvottelun perusteella ohjaaja viimeistelee tapahtuman käsikirjoituksen yhdessä seurakunnan kanssa.

Noin kuukautta ennen lähetystä tai tallennusta ohjaaja tekee toisen vierailun seurakuntaan Ylen tuotantotiimin kanssa. Vierailun pääasiana on tekninen katselmus eli tarkistetaan sähköt, kameroiden paikat jne. Tilan tekniikasta tietävän henkilön tulisi silloin olla paikalla, esimerkiksi suntio tai kiinteistöpäällikkö. Katselmuksen perusteella ohjaaja suunnittelee yhdessä Yle tiimin kanssa tarvittavan kaluston ja henkilöstön sekä neuvottelee siitä Ylen tuottajan kanssa. Tämän jälkeen ohjaaja tekee alustavan tv–toteutuksen käsikirjoituksen.

Ohjaaja käy seuraamassa mahdollisuuksien mukaan kuorojen ja muiden jumalanpalveluksen toteuttajien harjoituksia. Ohjaaja tekee seurakunnan ilmoituksen perusteella tiedotteet lehdistölle jo kuukautta ennen lähetystä tai tallennusta. Muutoksia näihin tietoihin on enää vaikea tehdä tämän jälkeen.

4. Kolme viimeistä viikkoa

Kolme viikkoa ennen lähetystä tai tallennusta seurakunta lähettää ohjaajalle täydellisen jumalanpalveluksen sisältömateriaalin, johon kuuluvat suomennokset, esitettävän musiikin tekstit, mahdollisesti partituurit ja nuotit tekijätietoineen. Jumalanpalveluksen osien ajalliset kestot tulee kellottaa ja ilmoittaa ohjaajalle. Näiden tietojen perusteella ohjaaja muokkaa valmiin televisiokäsikirjoituksen ja mahdollisesti jumalanpalveluksen kuvakäsikirjoituksen.

Ohjaaja tarkistaa vielä jumalanpalveluksen kaikki osiot seurakunnassa, Ylessä ja Kirkon viestinnässä.

 

Ota yhteyttä

tuottaja-toimittaja
Kirkon viestintä
Ohjelmatuotannot
Eteläranta 8
00130 Helsinki
ohjaaja
Kirkon viestintä
Ohjelmatuotannot
Eteläranta 8
00130 Helsinki
ohjaaja
Kirkon viestintä
Ohjelmatuotannot
Eteläranta 8
00130 Helsinki
Päivitetty