Tillbaka

Digitalisering och idéburet arbete - hur positionerar vi oss i en digital värld?

Digitalisering och idéburet arbete - hur positionerar vi oss i en digital värld?

25.3.2020 klo 9.30 - 16.00
Det här är en kursdag där vi blir bättre på att förstå digitaliseringens möjligheter, risker och utmaningar samt hur vi ska positionera vårt arbete i denna kontext.

Snedvriden kompassnål pekar mot Digitalization.

 

Vi får ta del av en inspirerande föreläsning av teknikjournalisten Anders Thoresson från Sverige. Thoresson är  frilansjournalist, poddare, föreläsare, moderator och författare. Han föreläser bland annat om hur tekniken förändrar samhället och om hur det går att använda tekniken på smartare sätt i arbetslivet.

Dessutom innehåller dagen fyra valbara spår där du själv kan välja vilka två du deltar i. Spåren tar upp paradoxen med internet som både för med sig så mycket gott, men som vi lärt oss också kan vara farligt, hur vi kartlägger vår organisations digitala kompetens, hur vi berättar vår organisations historia och hur vi blir virala och kommunicerar på ett engagerande sätt. 

Tekniken finns redan, men vi måste forska i hur vi kan nyttja den på ett sätt som stöder vårt grunduppdrag. Välkommen med!

 

Pris och avbokningsvillkor: 30 EUR inklusive lunch och kaffe. Om du anmält dig och inte dyker upp debiterar vi hela summan. Om du avbokar senast 10 dagar i förväg debiteras du ingenting.

Anmälan: Anmäl dig via denna länk. Anmäl dig senast: 12.3.2020 

Obs, begränsat antal platser, anmäl dig i tid.

Dagens #-tag: #Digide2020

Program

 

9.30 Kaffe och anmälning
10.00 Keynote: Digitaliseringen och dess inverkan på både samhälle och individ - idag och i framtiden - Anders Thoresson
11.30 Diskussion
12.00 Lunch
13.00 Parallella spår, pass 1. Välj två spår och ett i reserv
14.00 Kaffe
14.30 Parallella spår, pass 2
15.30 Summering av tankar
16.00 Avslutning

Som konferencier och moderator under dagen fungerar Björn Wallén. 

Keynote: Digitaliseringen och dess inverkan på både samhälle och individ - idag och i framtiden 

I kursdagens keynote hjälper Anders Thoresson oss att komma på kartan med digitaliseringen och dess inverkan på vårt samhälle och oss som individer. Han förklarar den tekniska referensram som är en stor del av digitaliseringen och gör sedan nedslag i områden som personlig integritet, demokratiska val, filterbubblor och internet of things. Med utgångspunkt i några exempel på grundläggande teknikförståelse resonerar Thoresson sedan vidare om hur tekniken används och vilka konsekvenser den får.

Anders Thoresson

Bild på Anders Thoresson.

Anders Thoresson är  frilansjournalist, poddare, föreläsare, moderator och författare. Han föreläser bland annat om hur tekniken förändrar samhället och om hur det går att använda tekniken på smartare sätt i arbetslivet. För Internetstiftelsen i Sverige har han skrivit flera internetguider, bland annat om it-säkerhet för journalister. Och varje onsdag publicerar han ett nytt avsnitt av podden Digitalsamtal.

För att göra ett litet slag för miljön håller Thoresson sin föreläsning via videolänk.

Parallella spår

I anmälningen ska du välja två parallella spår och ett i reserv. 

1. Internets paradox: farligt, farligt, men härligt, härligt?

Internet och den nya sociala kommunikationen skulle rädda demokratin, diktatorer skulle störtas och vi gick mot en allt mer upplyst framtid. Tio år senare pratar vi om övervakningskapitalism, falska nyheter, trollfabriker och beroende. Hur ska vi tänka kring internet som både är härligt, men som också kan verka så farligt? Kom med i en diskussion där vi försöker bena ut vad som är vad och där vi hjälper varandra att se olika sätt att resonera. Johanni Larjanko och Simon Lampenius inleder och modererar samtalet. 

2. Vad vet vi om digitalisering och vad behöver vi lära oss?

Mer information kommer inom kort.

3. Collaborative Storycraft - find your organizational story

Collaborative Storycraft is a method that goes beyond storytelling. In this workshop we will work with digital stories based on what is important in your organization, craft and experience new stories through Collaborative Storycraft. The workshop will be held in English, together with facilitator Paulo de Tarso Silva from Metaphora International.

4. Struktur och kreativitet för innehållsskapare

Konkreta verktyg, tips, trender och metoder för att skapa innehåll för dina digitala (och tryckta) kanaler. Karin Lindroos från företaget Familjen föreläser med målet att ge redskap för att skapa engagerande, inspirerande och informativt innehåll som känns igen.

 

Arrangörer

Kursdagens arrangemang är ett samarbete mellan Kyrkostyrelsen, Bildningsalliansen, Svenska studieförbundet, Lärkkulla, stiftelsen Tre smeder och Helsingfors centrumbibliotek Ode. Dagen passar alla som arbetar i församlingens olika sektorer, fria bildningen, föreningar och organisationer. 

 
Ode, Helsingfors centrumbibliotek
Tölöviksgatan 4, 00100 Helsingfors
Tillbaka

Redigerad