Hyppää sisältöön
null Tomi Kallanne aloittaa Viron siirtolaispappina

Tomi Kallanne aloittaa Viron siirtolaispappina

Korkeina torneina kohoavien muuttolaatikoiden keskeltä terveisiä lähettää Tomi Kallanne, joka aloittaa syyskuun alussa Tallinnan suomalaisen seurakunnan kirkkoherrana ja Viron suomalaisten pappina.
Julkaistu 16.8.2022

Meneillään on muutto tuttuun ja rakkaaseen Tallinnaan, mistä käsin tulen palvelemaan Viron suomalaisten lisäksi kaikkien Baltian maiden suomalaisia vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita, joista suurin osa asuu ja opiskelee Tartossa ja Riiassa. Muita suomalaisten asuttamia opiskelijakaupunkeja Baltiassa ovat ainakin Vilna sekä luonnollisesti myös Tallinna.

Vaikka olenkin paljasjalkainen savolaispoika, on Tallinna ehtinyt vuosien varrella olla minulle kiehtova asuinympäristö, tutkimuskohde ja hengellinen kotipaikka. Samalla myös Viron eteläpuoliset Baltian maat ovat muodostuneet perheellemme kotoisaksi lähimatkailukohteeksi, mitä ne asuinpaikasta riippumattakin yhä edelleen ovat. Vaikka oma roolini onkin nyt muuttumassa seurakuntalaisesta seurakunnan paimeneksi, muutto Tallinnaan tuntuu jännittävällä tavalla kotiinpaluulta.

Ennen Tallinnaan lähtöä olen toiminut Lappeenrannan opiskelijoiden sekä kansainvälisen yhteisön pappina. Venäjän aloittama sota Ukrainassa toi keväällä uusia haasteita myös omaan työhöni, kun pakolaiset saapuivat Lappeenrannan seudulle. Kansainvälisen työn pappina minun tehtäväni on ollut kuunnella, mitä ukrainalaiset ja heidän parissaan työskentelevät tahtovat ja tarvitsevat, mutta kiitos ukrainalaisten parissa tehdystä hyvästä työstä kuuluu Lappeenrannan luterilaisten seurakuntien, ortodoksisen seurakunnan ja meistä riippumattomien järjestöaktiivien keskinäiselle yhteistyöverkostolle. Tästä kaikesta olemme toivottavasti itse kukin oppineet, miten paljon enemmän saamme aikaan yhteistyössä ilman turhaa kilpailua ja oman kilven kiillottamista.

Tallinnassa odotan malttamattomana paitsi tuttujen ja vielä tuntemattomien seurakuntalaisten kohtaamista Pärnu maanteen seurakuntakodilla, myös jalkautumista erilaisten paikallisten yhteisöjen keskelle. Jokaisen on itse keksittävä seurakunnan ja kristinuskon henkilökohtainen mielekkyys, mutta pappina haluan olla etsijänä etsijöiden keskellä kaikissa niissä yhteisöissä, joiden jäsenistä myös seurakunta Virossa muodostuu. Niinpä tahdon löytää tavan, jolla voin Viron suomalaisten pappina sekä Baltian oppilaitospappina olla mielekkäästi läsnä siellä, missä ihmiset ovat jo ennestään tekemässä itselleen tärkeitä asioita: seurakunnassa, yhdistyksissä, työpaikoilla, koulussa ja kotona.

Takaisin
Päivitetty