Hyppää sisältöön
null Tiedote koronavirukselta suojautumisesta Kirkon koulutuskeskuksessa 11.3.2020

Tiedote koronavirukselta suojautumisesta Kirkon koulutuskeskuksessa 11.3.2020

Julkaistu 11.3.2020

Koronaviruksen aiheuttama tauti on Suomessa määritelty yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Tällä hetkellä virus leviää nopeasti ja leviämisen riski on suuri tilanteissa, joissa ihmiset kohtaavat toisiaan. Kirkon koulutuskeskus haluaa osaltaan kantaa tilanteesta vastuuta ja pyrkii ehkäisemään taudin leviämistä.

Koulutuskeskuksessa on toistaiseksi korotettu siivoustyön tasoa ja koulutuskeskuksessa työskentelevien ja koulutuksiin osallistuvien käyttöön on hankittu käsidesiä. Tärkeää on, että jokainen tekee oman osuutensa viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Ohessa toimintaohjeet koulutukseen tulijalle.

Jos sinulla on flunssan oireita, älä tule koulutukseen!

Jos sinulla on lieviäkin flunssan oireita, kuten nuhaa, yskää, kuumetta tai lihaskipuja, jää kotiin sairastamaan äläkä tule koulutukseen. Poissaolosta on tärkeää ilmoittaa koulutuskeskukseen Ulla Pyykölle (ulla.pyykko@evl.fi). Koulutuksen suorittamiseen liittyvistä jatkojärjestelyistä sovitaan vastaavan kouluttajan kanssa.

Suojautuminen koulutuksen aikana

Uudelta koronavirukselta voit suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.  

Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Yski ja aivasta oikein. Ks. lähemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteet.

Kiinnitä hygieniaan huomiota erityisesti yhteisissä työtiloissa.

Älä tervehdi kättelemällä, vaan käytä kohtaamisissa muita ystävällisiä tapoja.

Jos sairastut koulutuksen aikana?

Jos tulet koulutuksen aikana kipeäksi, älä osallistu koulutukseen. Järkevintä on tällöin siirtyä mahdollisimman nopeasti kotiin sairastamaan. Mikäli siirtyminen ei jostain syystä ole mahdollista tai kuljetuksen järjestäminen vie aikaa, pysyttele huoneessasi. Tärkeää on ilmoittaa tilanteesta vastaavalle kouluttajalle. Muista ilmoittaa tilanteestasi myös esimiehellesi.

Miten toimit, jos epäilet sairastuneesi koronaviruksen aiheuttamaan tautiin?

Jos olet oleskellut uuden koronaviruksen epidemia-alueella ja sinulle tulee kuumetta, yskää tai hengenahdistusta 14 vuorokauden sisällä alueella matkustamisen jälkeen, on aiheellista ottaa yhteyttä lääkäriin.

tai

jos olet ollut läheisessä kontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen henkilöön, ota puhelimitse yhteyttä oman alueesi sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen tai työterveyshuoltoon. Sieltä saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Työterveyshuollosta saat tarkempia ohjeita, jos uskot altistuneesi virukselle tai olet huolissaan oireista.

Lisätietoja

Lisätietoja koronaviruksesta, taudin oireista, suojautumisesta ja hygieniasta saa Kirkkohallituksen yleiskirjeestä 9/2020. Tarvittaessa Kirkkohallitus lähettää seurakunnille lisäohjeita mahdollisen epidemian varalta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla runsaasti tietoa koronaviruksesta sekä ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä. Siellä on myös kokoelma konkreettisia kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta.

 

Kari Kopperi, Kirkon koulutuskeskuksen johtaja

koulutuskeskus@evl.fi

 

Tiedote pdf:nä

Takaisin
Päivitetty