Hyppää sisältöön
null Suomen ortodoksisen kirkon ja Suomen ev.-lut. kirkon edustajat kokoontuivat teologisiin neuvotteluihin Kajaaniin

Suomen ortodoksisen kirkon ja Suomen ev.-lut. kirkon edustajat kokoontuivat teologisiin neuvotteluihin Kajaaniin

Suomen ortodoksisen kirkon ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon 14. teologiset neuvottelut pidettiin Suomen ortodoksisen kirkon kutsusta 14.–15.3.2019 Kajaanissa. Neuvottelujen aiheena oli ”Kirkon näkyvän ykseyden perusehdot”.
Julkaistu 20.3.2019

Metropoliitta Elia esitti tervetuliaissanoissaan toiveenaan, että keskustelut koituisivat paikallisen seurakuntaelämän hyväksi, vaikka myös ylätason keskusteluna teologisella dialogilla on merkitystä.

Piispa Seppo Häkkinen toi esiin avauspuheessaan sen, että kirkkojen välisen dialogin käynnistymisestä Mikkelissä vuonna 1989 tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Kolme asiaa ovat hänet mukaansa tehneet näistä dialogien vuosikymmenistä merkittäviä:

  1. Kirkkoina me otamme todesta Jeesuksen rukouksen ykseyden puolesta, mikä merkitsee myös kirkon olemuksen todesta ottamista.
  2. Molempien kirkkojen oppi ja elämä ovat tulleet entistä tutummaksi. Samalla myös erot ovat tulleet esille. Neuvottelut ovat toimineet peilinä toisillemme. Dialogimme liittyy myös maailmanlaajaan dialogiin kirkkojemme välillä.
  3. Kahden kansankirkon välinen dialogi on merkittävä kirkkojemme yhteisen todistuksen vuoksi. Yhteiskunnan muutokset vaikuttavat kirkkojemme elämään. Yhteinen dialogi voi auttaa yhteistä palvelua ja todistusta maamme ihmisten ajallisen ja iankaikkisen hyvän parhaaksi.

Neuvottelujen tiedonantoLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Näkyvän ykseyden perusehdoista alustivat TT Pekka Metso, dosentti Tomi Karttunen ja Ph.D. Grant White. Pastori, väitöskirjatutkija Miika Ahola piti esityksen näkyvän ykseyden edellytyksistä kansainvälisissä ekumeenisissa keskusteluissa.

Neuvottelujen yhteydessä valtuuskunnat osallistuivat ennenpyhitettyjen lahjojen liturgiaan Kajaanin ortodoksisessa kirkossa ja aamurukoushetkeen Kajaanin luterilaisessa kirkossa.

Suomen ortodoksisen kirkon valtuuskuntaa johti metropoliitta Elia. Muina jäseninä olivat hiippakuntasihteeri Artturi Hirvonen, apulaisprofessori TT Pekka Metso, kirkkoherra, rovasti Jyrki Penttonen, rovasti, TT Mikael Sundkvist ja apulaisprofessori, Ph.D. Grant White.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon valtuuskuntaa johti piispa Seppo Häkkinen, ja muina jäseninä olivat pastori, väitöskirjatutkija Miika Ahola, pastori, TT Tiina Huhtanen, pastori, TT Heta Hurskainen, johtava asiantuntija, dosentti Tomi Karttunen, kirkkoherra TL Marko Miettinen ja asiantuntija, TT Ari Ojell.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Tomi Karttunen
tomi.karttunen(at)evl.fi, p. 050-5941 713

Takaisin
Päivitetty