Hyppää sisältöön
null Kirkon tehtävä maallistuneessa yhteiskunnassa herätti virkeää keskustelua Suomen ja Inkerin luterilaisten kirkkojen välillä

Kirkon tehtävä maallistuneessa yhteiskunnassa herätti virkeää keskustelua Suomen ja Inkerin luterilaisten kirkkojen välillä

Joka toinen vuosi kokoontuva Suomen ja Inkerin evankelis-luterilaisten kirkkojen neuvottelukunta tapasi tänä vuonna Hollolassa ja Lahdessa 26.–28.4.2019. Tapaamisessa kuultiin molempien kirkkojen ajankohtaisia kuulumisia ja teologisena teemana oli ”Kirkon tehtävä maallistuneessa yhteiskunnassa”. Suomen delegaatiota johti piispa Seppo Häkkinen ja Inkerin kirkon delegaation johtajana toimi piispa Aarre Kuukauppi.
Julkaistu 30.4.2019

Neuvottelut alkoivat lämpimissä tunnelmissa ja piispa Häkkisen tervehdyspuheella:

”Toivon, että niin neuvottelukuntamme kokousta kuin kirkkojemme välistä yhteyttä voisi sävyttää rohkaisun ja vahvistamisen ilmapiiri. Se auttaa suhteuttamaan huolet ja ongelmat oikeaan mittakaavaansa. Se mahdollistaa löytämään ne mahdollisuudet ja voimavarat, joita meillä on erilaissa yhteiskunnissa toimivina erilaisina kirkkoina.”

Neuvotteluja sävyttikin avoin vuoropuhelu. Alustukset johdattivat pohtimaan Kristuksen evankeliumin tuomista uuteen yhteiskunnan tilanteeseen uudella tavalla aikaa vievän kypsymisprosessin kautta. Maallistumisen kontekstissa tarvitaan sekä dogmaattista että soveltavaa, käytäntöön vievää kirkko-oppia. Kirkkojen tavoitteena on olla ulospäin suuntautuneita yhteisöjä niin, että niiden toiminta ”rakentuu rakkaudessa”.

Erilaisista toimintaympäristöistä ja seurakuntalaisten tarpeista keskusteltiin myös kirkkojen strategioiden yhteydessä. Tutustuttiin myös muun muassa Pietarin Pyhän Annan kirkon nuorekkaaseen brändiin. Viestintästrategian mukaan nuoriin kirkossa kävijöihin vetoaa vaihtoehtokulttuuria edustava valtavirrasta poikkeava estetiikka, niin viestinnässä kuin jumalanpalveluksissakin ja muissa kirkon tapahtumissa. Lisäksi saatiin kuulla, että Inkerin kirkossa esimerkiksi suomalainen palvelu Tiekirkot on herättänyt kiinnostusta ja vastaavaa saatetaan nähdä vielä Venäjän puolellakin.

Neuvottelukunnan kokouksen päätteeksi sunnuntaina Lahden Ristinkirkon messuun osallistui noin 250 ihmistä. Messun saarnassa piispa Aarre Kuukauppi viittasi koskettaviin inkerinsuomalaisten tarinoihin veteraanipäivään liittyen. Messun jälkeen nautittiin keittolounas ja vilkas puheensorina täytti ruokailuhetken. Lopuksi vietettiin kaikille avointa Inkeri-juhlaa. Inkeri-juhlassa terveiset Inkerin kirkosta toivat piispa Aarre Kuukauppi, Kelton koulutuskeskuksen rehtori Ivan Laptev ja tiedotuksen koordinaattori, kirkkomusiikin kouluttaja Darja Shkurljateva.

Suomen delegaatioon kuuluivat piispa Seppo Häkkinen, ulkoasiain osaston johtaja Kimmo Kääriäinen, kirkkoherra Leena Haakana, aluekoordinaattori Satu Kivisaari, kansainvälisen työn hiippakuntasihteeri Timo Rosqvist, johtava asiantuntija Tomi Karttunen, asiantuntija Ari Ojell sekä FM, teol. kand. Riikka Porkola.

Inkerin delegaatioon kuuluivat piispa Aarre Kuukauppi, vikaari, lääninrovasti Olav Panchu, pääsihteeri, kirkkoherra Mihail Ivanov, rehtori, pastori Ivan Laptev, lähetysjohtaja, diakoni Jevgenij Razkatov, tiedotuksen koordinaattori, kirkkomusiikin kouluttaja Darja Shukurlyateva, toiminnanjohtaja Juha Saari sekä projektikoordinaattori, tulkki Jaroslava Novikova.


Teksti: Riikka Porkola
Kuva: Darja Shkurljateva

Takaisin
Päivitetty