Adventti ja joulunaika

Kirkkovuosi alkaa adventista. Adventtipyhiä on neljä. Jokaisena pyhänä kirkossa sytytetään uusi kynttilä symboloiden valoa ja vapautusta, jota odotetaan saapuvaksi joulun lapsessa Jeesuksessa. Valon määrä lisääntyy, mitä lähemmäksi joulua päästään.

Adventista alkaa myös juhlaan valmistautumisen eli paaston aika.

Jouluaatto on Suomessa vuoden suosituin kirkossakäyntipäivä. Jouluaaton jumalanpalveluksen aihe on pelastuksen kaipuu ja lupaus Vapahtajasta. Monissa kirkoissa vietetään jouluyön messua jouluaattona keskiyöllä, joka merkitsee joulupäivän alkua.

 

Nainen jolla Jeesuksen kuvalla varustetut lapaset ja kynttilä kädessä.

Joulupäivää vietetään 25.12. Monissa kirkoissa vietetään jouluyön messua jouluaattona keskiyöllä, joka merkitsee joulupäivän alkua. Jouluyön messu, jossa seurakunta kuulee enkelten viestin syntyvästä Vapahtajasta, on suuressa osassa kristikuntaa joulunvieton päätapahtuma.

Jouluaamun jumalanpalveluksessa seurataan paimenten matkaa Betlehemiin. Joulupäivän jumalanpalveluksessa kiitetään Jumalaa siitä, että hän on antanut Poikansa syntyä ihmiseksi maailman pelastukseksi.

Jouluseimi.

Tapaninpäivä eli toinen joulupäivä on ensimmäisen marttyyrin, Stefanoksen ja hänen myötään kaikkien marttyyrien muistopäivä. Tapani on suomalainen versio nimestä Stefanos, ja päivä onkin samalla Tapanin nimipäivä.

Tapaninpäivää vietetään 26.12., ja se luo kärsimyksen teemallaan vastakohdan ensimmäiselle joulupäivälle.

Käsi joka pitelee kynttilää.

Loppiainen päättää joulun vieton. Loppiainen on kristittyjen vanhimpia juhlia, jopa joulua vanhempi. Loppiaisen Raamatun teksti kertoo kaukaa itäisiltä mailta vaeltaneista viisaista tietäjistä, jotka tulivat katsomaan Jeesuslasta. Kirkas tähti osoitti heille tien lapsen luo, ja he antoivat hänelle arvokkaita lahjoja. Tähden tavoin Kristus on valo kaikille maailman kansoille ja kaikenlaisille ihmisille.

Loppiaista vietetään 6. tammikuuta.

Takaisin sivun alkuun