Hyppää sisältöön

Partio on kaikenikäisille

Monet seurakunnat toimivat partiolippukuntien taustaorganisaatioina tai muutoin tukevat ja tekevät yhteistyötä lippukuntien kanssa. Etsi oma lippukuntasi seurakuntasi sivuilta tai Suomen Partiolaiset ry:n partiohaun kautta.

Partiolaisten viikoittaiset kokoontumiset perustuvat partio-ohjelmaan, joka on kehitetty 7–21-vuotiaille. Partioon voi liittyä aikuisenakin, sillä aikuisen rooli on tukea lasten ja nuorten toimintaa eri tavoin osallistumalla. Oppia ikä kaikki!

Partio-ohjelma etenee ikäkausien mukaan ja kehittää muun muassa erä-, leiri- ja kansalaistaitoja, johtamista, sosiaalisuutta sekä luovan ajattelun taitoja. Viikoittaisissa kokousilloissa harjoitellaan ohjelman mukaan myös kädentaitoja sekä hengellisyyteen, luonnontuntemukseen ja -suojeluun liittyviä taitoja.

Tärkeä osa toimintaa tapahtuu partiokolon ulkopuolella partioretkillä, -leireillä, -kisoissa ja -vaelluksilla ja meripartiolaisilla tietenkin purjehduksilla. Moni lippukunta järjestää myös sisupartiota eli partiotoimintaa erityisryhmille, kuten kehitys-, liikunta- tai näkövammaisille.

Partion uskontokasvatus

Suomessa partion uskontokasvatuksen perusteet on ilmaistu partion peruskirjassa näin: ”Partiotoimintaa ohjaa partion maailmanjärjestöjen määrittelemä arvopohja. Sen lähtökohtana on ihmiskuva, jossa ihmisellä on velvollisuuksia suhteessa Jumalaan, omaan itseen, muihin ihmisiin, yhteiskuntaan ja ympäristöön. Suhde Jumalaan merkitsee myönteistä asennetta uskontoon, hengellisyyden etsimistä ja elämistä oman hengellisen vakaumuksen ja yhteisön mukaisesti.”

Seurakuntien partiotyö perustuu tähän yhteiseen arvopohjaan ja Suomen Partiolaisten kanssa tehtyyn yhteistyösopimukseen.