Hyppää sisältöön

Tomasmässan

Tomasmässan hör till kyrkans specialgudstjänster i friare stil. Mässan har fått sitt namn av aposteln Tomas som tvivlade på Jesu uppståndelse. Mässans namn bär budskap om att alla sökare är välkomna.

Kärnan i Tomasmässan är nattvarden. Under förbönsdelen kan man lämna förbönsämnen vid bönealtaret eller be om personligt samtal och bön. I mässan används modern andlig musik, som sånger som uppstått inom den franska Taizérörelsen. Ett frivilligt team ansvarar för mässans genomförande.

Tomasmässor har hållits sedan år 1988. Verksamheten uppstod vid Agricolakyrkan i Helsingfors. Bakom den finska Tomasmässan i Helsingfors står Tuomasyhteisö (Tomassamfundet). Föreningens avsikt är att ”stöda den enskilda människan, hjälpa henne att finna sina psykiska och andliga krafter”. Ett äldsteråd på hundra personer samlas fyra gånger i året för att utveckla mässan. Föreningens viktigaste verksamhetsform är Tomasmässan.

År 2003 besöktes den finska tomasmässan i Helsingfors av 31 022 personer. Tomasmässa firas i nästan var fjärde församling. Mässan kallar sökare till fest, till att tjäna Gud och sin medmänniska samt till att växa tillsammans.