Hyppää sisältöön

Samtalstjänsten

Samtalstjänsten är församlingarnas jourtelefon. Arbetsformen startades på 1960-talet. Samtalstjänsten får årligen ta emot tiotusentals samtal.

De vanligaste samtalsämnena är ensamhet, människorelationer, mentala svårigheter och religiösa frågor. De som tar emot samtalen via samtalstjänsten ärfrivilliga som fått utbildning för uppgiften samt församlingsanställda.

Till verksamhetsprincipen hör att samtalen är anonyma, konfidentiella och att man visar respekt för den person som ringer.

Numret till den finskspråkiga samtalstjänsten är 10 071 i hela landet. Det finns sammanlagt 31 lokala samtalstjänster som upprätthålls av evangelisk-lutherska församlingar. Några av dem har flera jourkontor. Då man väljer numret till samtalstjänsten styrs samtalet till det närmaste jourkontoret. Den svenskspråkiga samtalstjänsten nås på nummer 10072 i teleområdena 09 och 06, i övriga delar av landet är numret till den svenskspråkiga samtalstjänsten 0800-19072.

Priset på ett samtal till samtalstjänsten från en fast telefonanslutning är ungefär det samma som för ett lokalsamtal. Då man ringer från en mobiltelefon utgör den egna operatorns samtalspriser grunden för faktureringen.

Målet är att utvidga tjänsten till att omfatta också Internet under år 2005. Mer information finns i telefonkatalogen.