Hyppää sisältöön

Finska Bibelinstitutet

(Suomen Raamattuopisto, SRO) Finska Bibelinstitutet är en självständig stiftelse inom lutherska kyrkan och äger en utbildningsinrättning och folkhögskola. Stiftelsens verksamhetscentrum grundades år 1945 i Grankulla. Där ges framförallt bibelundervisning och utbildning för andligt arbete.

Bibelinstitutet grundades av pastor Urho Muroma. Enligt honom var dess uppgift att värna om det väckelsekristna, bibliska och bekännelsetrogna arvet. Bibelinstitutet har traditionellt riktat in sig på att väcka och fördjupa det andliga livet. Samtidigt som Bibelinstitutet vill tjäna kyrkan är man ibland starkt kritisk till sådant inom kyrkan som upplevs som ett förytligande av det kristna budskapet.

Bibelinstitutet har sin grund i nypietismen och det räknas till den s.k. femte väckelsen. Stiftelsen har ett semester- och kurscentrum i Vuokatti, ett verksamhetscentrum i Helsingfors samt verksamhet i hundratals församlingar.

Bibelinstitutet är med i Diakoniyrkeshögskolan där den examen som avläggs ger behörighet bland annat för ungdomsarbete i kyrkan. Vid Bibelinstitutet kan man också avlägga grundstudier i allmän teologi. I anknytning till Bibelinstitutet verkar Perussanoma Oy som ger ut tidningen Elämään och ca tjugo kristna böcker årligen.