Hyppää sisältöön

Familjemässa, familjegudstjänst

Familjemässan är en nattvardsgudstjänst som särskilt beaktar barnfamiljerna. Den kan firas som huvudgudstjänst på sön- och helgdagar eller vid någon annan tidpunkt på söndagen eller under veckan. Barn i olika åldrar kan komma till nattvarden med sina föräldrar och ta del av nattvarden eller bli välsignade. Om man vill fira gudstjänst med familjer utan nattvard (familjegudstjänst) så utelämnar man nattvardsdelen. Det finns ett formulär för familjemässan i kyrkohandboken.

Speciella familjegudstjänster har firats i vårt land sedan början av 1980-talet. I familjegudstjänster med små barn har växelsång med upprepning (s.k. ekosång) visat sig vara ett speciellt bra sätt att hjälpa barn och andra som sällan går i kyrkan att delta i gudstjänsten. Vid ekosång sjunger försångaren (eller försångsgruppen) en vers som församlingen upprepar. På detta sätt blir den liturgiska sången bekant också för familjens minsta.

Familjemässan har utformats genom att man anpassat och förkortat högmässan. Familjemässan eller –gudstjänsten kan användas som utgångspunkt för skolgudstjänster eller andra andaktsstunder i kyrkan som är riktade till barn.