Hyppää sisältöön

Evangelisk-lutherska Missionsföreningen Såningsmannen

Evankelisluterilainen Lähetysyhdistys Kylväjä (ELK) Den evangelisk-lutherska missionsföreningen Såningsmannen grundades 1974 och den blev enmissionsorganisation inom kyrkan år 1979.

Såningsmannens bakgrundssamfund är den s.k. femte väckelserörelsen. Såningsmannen har ca 60 missionsarbetare. Såningsmannens arbetsfält är Etiopien, Japan och Bangladesh samt arbete bland mongolstammar (Mongoliet, Östra Sibirien), muslimer (mellersta och Främre Asien) och judar (Ryssland, Israel).

Såningsmannen har betraktats som en missionsorganisation som verkar i svåra områden. Arbetets tyngdpunkt ligger på de muslimska länderna i Asien. Organisationens främsta uppgift är att förkunna evangelium. Man utförförsamlings-, undervisnings-, och hälsovårdsarbete till exempel i Bangladesh och Mongoliet.

Organisationen samarbetar med de nationella lutherska kyrkorna och missionsorganisationerna, och deltar i de internationella kristna organisationernas verksamhet på missionsfälten.

Såningsmannen har avtal om egna missionärer med församlingarna. Den betjänar också församlingarna med förkunnelsearbete, bibelundervisning och missionsfostran. Föreningen har en tidning som heter Kylväjä (Såningsmannen).