Hyppää sisältöön
Vihkisormuksen pujotus

Ekumeeniset avioliitot

Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa vain, mikäli ainakin toinen tulevista puolisoista on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon konfirmoitu jäsen. Lisäksi toisen on kuuluttava johonkin kristilliseen kirkkoon tai uskontokuntaan.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) hyväksyi ekumeenisia avioliittoja (”seka-avioliittoja”) koskevan suosituksen kirkoille ja kristillisille yhteisöille 1996. Olennaista on tutustuminen toinen toisensa kirkon tai kristillisen yhteisön näkemyksiin avioliiton pyhyydestä ja sitovuudesta. Molempien tulevien puolisoiden seurakuntiin on otettava myös yhteyttä ennen vihkitoimitusta.

SEN on julkaissut myös Ekumeenisen vihkipapin kirjan (1999), joka on hyödyllinen ja käytännöllinen apuneuvo niin kirkkojen työntekijöille kuin avioliittoon aikovillekin. Julkaisu sisältää avioliittoon vihkimisen säädökset ja käytännöt Suomen kristillisissä kirkoissa ja yhteisöissä. Materiaalia ekumeenisten perheiden kohtaamiseen on myös SENin julkaisussa Ekumeeninen perhekirja (1995).

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin?

Naimisiin ulkomailla