Hyppää sisältöön

Samtal med prästen

Före jordfästningen träffar man prästen och kommer överens om arrangemangen. Man talar om dödsfallet och om den avlidna. Ofta kommer det upp frågor om vad som har varit viktigt och vad man vill minnas. Viktiga och känsliga frågor avhandlas också. Ibland behövs flera samtal.

De anhöriga går sedan igenom jordfästningen. De är själva med och besluter om programmet så att jordfästningen känns rätt. Man talar om den avlidnas önskemål och de anhöriga berättar också hur de vill ha det. 

Val av musik

Ifall man ska sjunga psalmer väljer man dem tillsammans med prästen. Två psalmer är det vanliga under själva jordfästningen. Ute vid graven kan man också sjunga en psalm. Vid minnesstunden sjungs ofta psalmer.

Tala gärna med kantorn om era önskemål när det gäller annan musik. Jordfästningen brukar inledas och avslutas med orgelmusik, om det finns en orgel.

Solosång och musik framförd av en solist brukar vara möjligt att ordna mot ersättning. Begravningsbyrån har kanske kontakter till lämpliga sångare eller musiker. Om man vill kan en kör eller mindre sånggrupp medverka.

Att se den döda

Det kan vara betydelsefullt för de anhöriga att se den döda. Det är ofta möjligt att se den döda i begravningskapellet innan folk samlas till jordfästningen. Det här kan vara viktigt till exempel för en anhörig som har kommit från annan ort till begravningen. Vaktmästaren eller begravningsbyråns representant sköter det praktiska. Prästen kan också vara med om man vill. Meddela på förhand till begravningsbyrån eller vaktmästaren om ni vill att kistan öppnas före jordfästningen.

Om den avlidna dött på sjukhus kan det finnas möjlighet att där se den döda. Det behöver man i så fall komma överens om med personalen.

I vårt land har vi inte jordfästningar med öppen kista.