Verstaat torstaina 5.9.2019 klo 13.15-15.00

Valitse toivomasi verstas ilmoittautumisen yhteydessä. Voit ilmoittautua yhteen verstaaseen.
Kokoontumispaikat kerrotaan ennen verstaiden alkua.

1. Somevideo – aloittelijoille (30 henkilöä)

Työpaja on tarkoitettu sinulle, jolle somevideoiden tekeminen on vielä vierasta, mutta innostusta löytyy. Minkälainen video mihinkin kanavaan? Onko pituudella väliä? Ota haltuun somevideon tekemisen perusteet ja opi editoimaan yksinkertaisia videoita puhelimellasi. Vetäjänä kehittämistoiminnan koordinaattori Johanna Pohjantaival Vantaan seurakunnista.

2. Somevideo – edistyneille (30 henkilöä)

Tämä työpaja on tarkoitettu sinulle, joka olet jo kuvannut jonkin verran joko omaan tai työsomeen, mutta haluat oppia lisää. Miten kuvata haastattelu? Ne tärkeät tekstitykset! Mikä mikki mihinkin menoon? Vie videosi nextille levelille! Vetäjänä piispan erityisavustaja Satu Huttunen Helsingin hiippakunnasta.

3. Kissanristiäisvideoita vai raamatunlauseita luontokuvataustalla - Kohti somempia meemejä (30 henkilöä)

Virallisesti viraali? Huumori, uhka vai mahdollisuus? Mikä Kirkkovene-sivuston meemeissä naurattaa? Miten erottua kissavideoiden ja teepussiaforismien maailmassa? Tutkimme esimerkkien avulla onnistumisia ja epäonnistumisia meemien laadinnassa. Tutustumme myös tekemistä helpottaviin työkaluihin ja sovelluksiin. Takomassa verkkopappi Markus Kartano ja verkkotuottaja Jan Ahonen Helsingin seurakuntayhtymästä.

4. Somestrategia 100 minuutissa (30 henkilöä)

Puuttuuko organisaatioltasi somestrategia? Tuntuuko, etteivät resurssit riitä kunnolliseen someviestintään? Mietitään lyhyesti mm. tavoitteet, kohderyhmät, kanavat, sisältö, tyyli, tekijät ja seuranta. Pidetään mielessä käytössä olevat resurssit ja tehdään linjauksista realistiset toteutettaviksi. Ota mielellään oma kannettava mukaan. Päästrategina viestintäasiantuntija Juha-Pekka Vanhatalo Vantaankosken seurakunnasta.

5. Klikkiotsikoita vai oivia oivalluksia – kirjoita verkkoon (22 henkilöä)

Mitä pitää ottaa huomioon, kun kirjoittaa verkkoon tai muokkaa printtiin tehdyn tekstin verkkoon? Millaisella otsikolla koukutetaan lukija? Verkkojournalismin maailmaan opastavat toimittaja Hanna Antila ja kehittämispäällikkö Tuure Hurme Kirkko ja kaupungin verkkotiimistä.

6. Irti latteuksista – Luova kirjoittaminen (12 henkilöä)

Miten irrottautua ammattijargonista ja kirkollisesta sanastosta ja saada kirjoittamiseensa luovuutta. Luovana johdattelijana päätoimittaja Jaakko Heinimäki Kirkko ja kaupungista.

7. Kirkontilastot.fi hyötykäyttöön/ Datan matka kuvaksi - Infografiikan alkeet (30 henkilöä)

a) Joko teidän seurakunnassa käytetään kirkontilastot.fi-palvelua viestintään ja toiminnan kehittämiseen? Ota tilastojen numerot vaikuttavaan hyötykäyttöön ja viestinnän haltuun. Tilastoasiantuntija Tuomo Halmeenmäki Kirkkohallituksesta avaa, mitä tilastoista löytyy. Suunnittelija Anna Äystö Vantaan seurakunnista kertoo, miten tilastoja on Vantaalla hyödynnetty. (45 min.)

b) Ensin on aihe ja aiheesta on tietoa. Miten siitä saadaan dataa ja datasta infografiikkaa. Uutispäällikkö Pauli Juusela ja graafikko Maija Saari Kirkko ja kaupungista johdattelevat. (45 min.)

8. Työyhteisöviestintä ja työhyvinvointi ne yhteen sopii (50 henkilöä)

Toimiiko työyhteisöviestintänne ilmoitustaululla vai intrassa – vai mitä sen oikein pitäisi olla?  Vai toimiiko se niin hyvin, että työntekijät voivat hyvin ja työpaikalla on hyvä yhteishenki. Viestintäkouluttaja Helena Lemminkäinen on perehtynyt työyhteisöjen kehittämiseen ja tuntee myös seurakuntien käytännön elämän. Vetäjänä viestintäkouluttaja Helena Lemminkäinen Kevi Consulting Oy:sta.

9. Kohdennettua ja palvelumuotoiltua kaste- ja kummiusviestintää (18 henkilöä)

Miten nuoret aikuiset saavat tietoa kasteesta ja kohtaako se heidät?  Kaste ja kummius -hankkeessa kasteen sisältöjä lähestytään vertaistarinoiden ja kokemusten kautta. Kun mukaan saatiin kohderyhmää tunteva yhteistyökumppani syntyi mm. Opas omannäköisiin ristiäisiin. Entä mitä sanoi vantaalaislapsen kummi, kun kirkosta tekstarin sai. Hankkeen viestintäprosesseista kertovat entinen Me Naiset -lehden päätoimittaja, nykyinen yrittäjä Marjo Vuorinen sekä kasvatus ja perheasioiden asiantuntijat Henna Ahlfors ja Katri Vappula Kirkkohallituksesta. Kummitekstarikokeilua avaa Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta.

10. Seinähullu Vantaa (20 henkilöä)

Retki Kehäradalla vie muraalien kaupunkiin. Näet Virtakirkon ja Myyrmäen keskustan upeat seinämaalaukset. Muraaleja esittelevät Street Art Vantaan taiteilijat Maikki Rantala ja Essi Ruuskanen.

11. Leffaverstas: Aatos ja Amine (100 henkilöä)

Kirkon mediasäätiön elokuva, ohjaus Reetta Huhtanen. Aatos ja Amine -dokumentti on kertomus kahden pienen, eri kulttuuri- ja uskontotaustoista tulevan pojan ystävyydestä pahamaineisessa Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä. Elokuvassa kerrotaan myös sen tekemisen aikaan osuneista terroristien iskuista Brysseliin. Elokuva on palkittu niin DocPointissa kuin Tampereen elokuvajuhlilla sekä kansainvälisillä festivaaleilla.