Hyppää sisältöön

Påsken

Påsken har ända från början varit kristendomens viktigaste dag. Fyrtio dagar före påsk börjar vi förbereda oss genom fastan. Den sista veckan före påsk kallas Stilla veckan och berättar om Jesu sista vecka i livet. Påsken firar livet, det liv vi lever nu med Gud vid vår sida och det nya liv Gud skapar oss.

Påskaka, pasha, påskliljor, påskkycklingar.

När man har en riktigt viktig fest förbereder man den. Fyrtio dagar före påsk börjar vi förbereda oss genom fastan. I många kristna traditioner fastar man från mat. Fasta kan också vara annat än att avstå från vissa maträtter, det kan vara att stanna upp och fundera på sitt liv: 

  • Vad kan man avstå från?
  • Hur kan man leva mer kärleksfullt?
  • Hur kan man leva långsammare och lugnare?
  • Vad kan man lämna bort sitt liv så att man bättre kan fundera på vad påsken betyder?

Stilla veckan berättar om sista veckan i Jesu liv

Den sista veckan före påsk har vi dagar med namn som påminner oss om olika skeden i Jesu sista dagar i livet. Sista veckan före påsk kallas Stilla veckan. Den börjar då Jesus rider in i Jerusalem på palmsöndagen. Sen firar vi till exempel torsdagen, som kallas Skärtorsdagen, till minne av den sista måltiden som Jesus åt med sina lärjungar. Skärtorsdagen handlar om att rena sig, inte om att skära bröd. Det syftar på att Jesus tvättade sina lärjungars fötter.

Läs mer om händelserna under Stilla veckan.

Påsken firar livet

Påsken är den äldsta helgen i den kristna traditionen. Trots att den är äldst är den kanske lite missförstådd. På påsken firar vi inte döden. Påsken firar livet.

Varje människa som blir döpt tecknas med korstecknet. Varje människa som får en kristen jordfästning tecknas också med korsets tecken. Vi tänker oss att Gud bär människan genom hela livet och också genom döden och att Gud skapar ett nytt liv som vi inte vet mycket om.

År 2022 firas påskdagen den 17.4.

Vi firar påsken virtuellt

Om man inte träffas till påsk kan man ladda ner en virtuell påskhälsning som du delar via till exempel Facebook, Instagram, WhatsApp eller e-post för att glädja någon du bryr dig om.

Fira en strömmad påskgudstjänst

I webbkyrkan finner du strömmade påskgudstjänster och -andakter att delta i.

På webben

Påskberättelsen

Vad hände på Palmsöndagen, Skärtorsdagen, Långfredagen och Påskdagen?

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video

Kort med dekorerade videkvistar och GLAD PÅSK i gult.
Påskkortet du kan ladda ner till vänster på sidan ser ut så här. Grafik: Tuuli Sundén.