Hyppää sisältöön

Kristi förklarings dag

Helgdagens tema är Kristus förhärligad. Bibeltexten berättar om hur Jesus tillsammans med tre av sina lärjungar gick upp på ett berg för att be. Där förvandlades Jesus plötsligt: hans ansikte sken som solen och hans kläder blev vita som ljuset (Matteus 17Öppna länk i ny flik).

Lyssna till den utvalde

Kristi förhärligande var vändpunkten i Jesus liv. Apostlarna fick med egna ögon se hans gudomliga härlighet och höra Guds röst:

Detta är min älskade son, han är min utvalde. Lyssna till honom.

Ljus och klarhet

Bildkonstnärer har blivit inspirerade av berättelsens visuella karaktär och många altartavlor föreställer händelserna på förklaringsberget. Ljus och klarhet används ofta som symboler för verkligheten i livet efter detta. Den liturgiska färgen för helgdagen är vit, högtidens färg.

Herren visa mig vägen

Många som söker riktning i sina liv önskar sig en erfarenhet av att bli förhärligad. I Herrens välsignelse ber vi Herren att låta sitt ansikte lysa över oss. Heliga Brigitta uttryckte samma sak med orden: Herren visa mig vägen och ge mig kraft att vandra den.

Vi firar i juli

I många länder firas Kristi förklarings dag före fastetiden börjar. Det beror på att påsken följde händelserna på berget. I Finland och Sverige har Kristi förklarings dag sedan 1500-talet firats i juli, på sjunde söndagen efter trefaldighet.