Hyppää sisältöön

Nationella fadderdagen

Det finns en officiell och 364 inofficiella fadderdagar. Den riksomfattande fadderdagen firas söndagen efter skolavslutningarna. I år firas den 5.6.2022.

På fadderdagen ordnar församlingarna på många orter i Finland program av olika slag tillsammans med bland annat idrottsföreningar, företag och olika organisationer. Faddrar och fadderbarn är välkomna med - eller så kan ni hitta på något på egen hand.

En del församlingar ordnar virtuellt program på fadderdagen. Följ med din egen församling för mer information om fadderprogram. Här hittar du några tips på hur du kan fira fadderdag på distans:Logo Fadderdagen.

  1. Distansparty. Tänk om du ringde ditt fadderbarn och kom överens om att ha ett distansparty? Tillsammans kan ni på förhand komma överens om bjudningen och vad ni gör tillsammans via videosamtal.
  2. Lässtund på distans. Tänk om du ringde ditt fadderbarn på fadderdagen och läste en godnattsaga? 
  3. Ring ditt fadderbarn. Korta stunder och kontakt kan vara viktiga upplevelser. Fadderdagen är en bra dag att ringa ditt fadderbarn och fråga hur hen har det.
  4. Spelkväll. Varför inte föreslå en spelkväll med ditt fadderbarn? Antingen träffas ni på riktigt hos någon av er eller på distans. Har du någon gång försökt spela Alias på distans? Det lönar sig att prova. Via videosamtal är det en rolig upplevelse att spela Alias på distans. 
  5. Kocka på distans. Tänk om ni på fadderdagen lagade mat tillsammans på distans? Menyn kan till exempel skapas så att ni turvis ger varandra instruktioner om hur man gör förrätten, huvudrätten och efterrätten.
  6. Utflykt i naturen.Tänk om ni gjorde en gemensam skogsutflykt på fadderdagen? Under utflykten kan ni tillsammans leka "Sök naturmaterial". Leken går till så att ni turvis säger något som båda ska leta fram i skogen. Eller en fisketur?
  7. Gemensam pysselkväll. Det är roligt att göra något tillsammans. Då kan en pysselkväll var ett alternativ.Tänk om ni bygger något tillsammans eller lär ditt fadderbarn att sticka, det är inne nu. Fråga ditt fadderbarn vad hen vill göra.