Hyppää sisältöön

Nationella fadderdagen

Det finns en officiell och 364 inofficiella fadderdagar. Den riksomfattande fadderdagen firas söndagen efter skolavslutningarna. I år firas fadderdagen 4 juni 2023. Tema för fadderdagen är "En trygg vuxen - gemensam tid".

Fadder - vänskapsband knyts

På fadderdagen kan du konkret visa att du vill umgås med ditt fadderbarn. Du kan vara en vuxen som följer ditt fadderbarn i livets olika skeden från ett litet barn till vuxen. Det kan innebära att fina vänskapsband knyts och ett fint och starkt förtoende mellan er bildas. En fadder lyssnar, hjälper och kan stöda barnet på ett lämpligt sätt. Det kan finnas saker som det är lättare att tala om med en annan vuxen än med sina föräldrar.

En fadder kan man vara på nära håll eller på distans ifall man bor längre ifrån varandra. Fadderdag kan man fira varje dag!

På fadderdagen ordnar församlingarna på många orter i Finland program av olika slag tillsammans med bland annat idrottsföreningar, företag och olika organisationer. Faddrar och fadderbarn är välkomna med - eller så kan ni hitta på något på egen hand.

I år är de officiella samarbetsparterna Scouterna, Mannerheims barnskyddsförbund, Luontoliitto och Superpark. 

Faddern och fadderbarnet kan göra mycket tillsammans. Till exempel finns det Sommarlovsbingo och Kompisbok att ladda ner och ta med sig. Det finns också annat material att ladda ner.

Gå till sidan: Material att ladda ner

Många gånger är avstånden långa mellan faddern och fadderbarnet. Ingen fara det finns möjligheter att ha kontakt ändå. Kanske något av följande passar just er! 

  1. Ring ditt fadderbarn. Korta stunder och kontakt kan vara viktiga upplevelser. Fadderdagen är en bra dag att ringa ditt fadderbarn och fråga hur hen har det.
  2. Spelkväll. Varför inte föreslå en spelkväll med ditt fadderbarn?  
  3. Kocka tillsammans. Tänk om ni på fadderdagen lagade mat tillsammans? Menyn kan till exempel skapas så att ni turvis ger varandra instruktioner om hur man gör förrätten, huvudrätten och efterrätten.
  4. Utflykt i naturen.Tänk om ni gjorde en gemensam skogsutflykt på fadderdagen? Under utflykten kan ni tillsammans leka "Sök naturmaterial". Leken går till så att ni turvis säger något som båda ska leta fram i skogen. Eller en fisketur?
  5. Gemensam pysselkväll. Det är roligt att göra något tillsammans. Då kan en pysselkväll var ett alternativ.Tänk om ni bygger något tillsammans eller lär ditt fadderbarn att sticka, det är inne nu. Fråga ditt fadderbarn vad hen vill göra.