Hyppää sisältöön

Fadderdag varje dag!

Det finns en officiell och 364 inofficiella fadderdagar. När fadderuppgiften inte begränsas till festdagar och festtal, till invanda mönster och mål, då blir fadderskapet någonting äkta. Helst får det vara fadderdag varje dag: en del av dig närvarande i ditt fadderbarns vardag från småbarnsåren till tonårstiden - och ännu längre. I hjärtat och i tankarna.

Fadderskapet utvecklas i takt med barnet

En fadderdag kan vara inledningen på en vänskap eller en första gemensam stund utan föräldrarna. Eller kanske är det en redan etablerad tradition som man inte vill gå miste om.

Faddern lyssnar, hjälper och tar ställning när det behövs. Det finns frågor som det kan vara lättare att först tala med faddern om i stället för med föräldrarna. I förtroende - på plats eller på avstånd, regelbundet eller då och då. Faddern finns där, vid behov till och med varje dag!

Barn sitter på en vuxens axlar.

"En fadder behöver inte köpa dyra presenter och en fadder är inte heller en gratis barnvakt. Alla har en egen syn på hur man vill eller kan delta i barnets liv, och dessa saker är bra att diskutera innan man väljer fadder, så att föräldrarnas och fadderns förväntningar möts. Sen är vi ju alla olika också. Vissa trivs superbra med små bebisar, andra kanske är lite mer tillbakadragna under bebistiden, men kan aktivera sig i tonåren." Klicka här för att läsa mer om bloggaren Desiré Nymans tankar kring fadderskap.

Kul med fadder!

Hurudana upplevelser med ditt fadderbarn eller din fadder kommer du ihåg? Har det varit församlingens fadderdag, en utfärd i naturen, ett djupt samtal elle något annat som är bara er grej? Klicka här för att dela din egen fadderberättelse. Den publiceras på sidan Fadderberättelser.