Hyppää sisältöön

”Att vara fadder är en hedersuppgift”

Desiré Nyman, 27, bloggare, mamma och fadder delar sina tankar kring fadderskap. Hon har man och två barn och bor i Borgå tillsammans med sin familj. Just nu är hon hemma med barnen och jobbar med sociala medier på sidan om, då småttingarna ger henne möjlighet till det. Pappa Andreas är företagare i byggbranschen.

- Vi är en glad liten familj som spenderar mycket tid tillsammans, säger Desiré, som vanligen bloggar om barn och föräldraskap för tidningen Kaksplus och i en egen blogg på Facebook och instagram.

En familj med två barn tillsammans på en terass.

Hur ser du på fadderskap?

- Att vara fadder är en hedersuppgift och vi är otroligt glada för att vi har tre alldeles underbara gudbarn. Våra töser har världens bästa faddrar, som tillbringar mycket tid med barnen och har en alldeles speciell plats i deras liv. 

Har du upplevt det som svårt att hitta fadder?

- Valet har fallit sig ganska naturligt. Vi har valt faddrar som vi umgås med ofta, som har visat intresse för uppgiften och som vi delar samma värderingar med. 

Är du själv fadder till någons barn?

- Vi har en guddotter (föräldrarna är också faddrar till vår yngre dotter) och två gudpojkar som vi är väldigt lyckliga över! 

Vad betyder det för dig att vara fadder?

- Jag har blivit väldigt lycklig över att bli vald till fadder och våra gudbarn är otroligt viktiga för oss. Vi vill spendera tid med våra gudbarn och se dem växa och utvecklas, och framför allt vara ett litet stöd på vägen. Livet har en tendens att förvåna oss människor, och då vill vi vara där och vägleda så gott vi kan. 

Vad var viktigt då du sökte faddrar?

- Det var väldigt viktigt för oss att faddrarna visade intresse för våra barn, man vill ju inte tvinga eller pressa någon. Vi valde människor som har fina värderingar i livet och som vi tror att våra barn kan lära sig mycket av, och vi ville försäkra oss om att dessa människor hålls kvar i våra barns liv.

Vad ser du som en fadders uppgift i vardagen?

- Vi kommer såklart ihåg våra gudbarn på deras födelsedagar och högtider, men det viktigaste är nog att visa ett genuint intresse för barnen och deras liv. Att ge dem tid och kärlek, det kan barn aldrig ha för mycket av! 

En fadder behöver inte köpa dyra presenter och en fadder är inte heller en gratis barnvakt. Alla har en egen syn på hur man vill eller kan delta i barnets liv, och dessa saker är bra att diskutera innan man väljer fadder, så att föräldrarnas och fadderns förväntningar möts. Sen är vi ju alla olika också. Vissa trivs superbra med små bebisar, andra kanske är lite mer tillbakadragna under bebistiden, men kan aktivera sig i tonåren.

Två unga kvinnor med tre barn på en soffa.

Klicka här för att läsa Desirés blogginlägg om fadderskap på kaksplus.fi.