Hyppää sisältöön

Tio tips för faddrar

Det är bra om faddern och barnets föräldrar talar med varandra om sina tankar och förväntningar kring fadderskapet. Hur ska man vårda fadderrelationen på ett sätt som passar allas livssituation? Att vara fadder handlar om små saker med stora verkningar. Plocka ur listan de tips som passar er!

På grund av den rådande coronasituationen kanske du inte kan träffa ditt fadderbarn. Det betyder ändå inte att ni inte skulle kunna göra saker tillsammans. På sidan Fadderdagen hittar du några tips på distansaktiviteter med ditt fadderbarn. Också från listan nedan kan man hitta sådant som kan fungera på distans.

1. Ge trevliga aktiviteter som gåva 

Ge gemensamma aktiviteter i födelsedagspresent. I många städer finns det klätterväggar, inomhuslekplatser, trampolinparker, äventyrsparker eller liknande som passar för barn och unga i olika åldrar. Man kan rida, köra gokart, se en teaterföreställning, gå på cirkus eller se en fotbollsmatch.  Om du föredrar konkreta paket kan ni gå på stan eller till ett köpcentrum och handla tillsammans. Stiliserad penna, cykel, kikare och fotboll.

 

2. Skapa en tradition som är lätt att upprepa

Starta sommarlovet med att gå på glass, gå tillsammans på stadens julöppning eller Lucia, tillbringa en lördag per år tillsammans. Hitta något som passar er båda och går lätt att ordna, något ni kan upprepa samma tid varje år. Traditioner berikar livet! Vad skulle kunna vara din tradition eller återkommande faddergrej? Faddern kan också ha en egen personlig tradition eller vana. Kom till exempel ihåg ditt fadderbarn i din aftonbön – och berätta vilken din favoritbön är. Klicka här för att läsa några omtyckta böner.

Stiliserad kyrka.

3. Delta i dagvårdens, skolans eller hobbyverksamhetens evenemang

På daghem, i skolor och i barnens fritidsverksamhet ordnas ofta fester och föreställningar som en fadder kan delta i. Hobbyarrangörer ordnar också öppet hus, då man kan följa med träningarna. I många daghem firar man en dag för viktiga personer i barnens liv, då någon som står barnet nära kan komma på besök. Följ med och bekanta dig med de platser som är viktiga i barnets vardag. 

4. Håll kontakt – och var närvarande 

Håll kontakt på annat sätt om avståndet mellan er är så långt att det är svårt för er att träffas. Skicka postkort, skriv brev eller skicka meddelande via någon app. Fråga hur ditt fadderbarn har det och berätta hur du har det. Det bästa sättet att visa omtanke är att dela vad som hänt i vardagen. Klicka här för några tips på vad du kan göra med ditt fadderbarn på distans.

5. Hälsa på hos ditt fadderbarn

Ett besök behöver inte vara krångligt – hälsa på då och då, inte bara på födelsedagar. Ge läxläsningshjälp och plasta in skolböcker. Baka tillsammans eller spela brädspel och playstation eller läs böcker. Hur skulle det vara med en gemensam bokklubb? 

6. Låt ditt fadderbarn lära dig saker

Du behöver inte nödvändigtvis hitta på vad ni ska göra tillsammans. Låt ditt fadderbarn guida dig i sin värld och lära dig bygga lego, skapa hinderbanor för käpphästar, tillverka slime, spela datorspel, spela in och editera videor, hjula. Fadderskapet är en relation i två riktningar – därför är det så roligt! 

7. Erbjud dig att föra, hämta eller skjutsa 

Kom överens om en dag då du hämtar ditt fadderbarn på dagis eller från skolan. Ett äldre fadderbarn kan du köra till träningarna eller kanske skjutsa till en kompis som bor en bit bort. Under resan är det naturligt att tala om det ena och det andra och ni behöver inte hitta på något speciellt att göra. Stiliserad gran, tulpan och pratbubbla med smiley.

8. Gör en utfärd

Välj ett enkelt utfärdsmål, packa matsäck och ge er iväg. Målet kan vara till exempel biblioteket, stranden, en park, skogen, ett museum eller en konstutställning. Med små barn kan det räcka att gå ut på egen gård. Utfärder ger bra motion för fadderbarn i alla åldrar, men kom ihåg att satsa ordentligt på matsäcken. Vem vet, kanske utfärderna en dag till och med bär av utomlands! Stiliserat träd och not.

9. Bjud in fadderbarnet i ditt liv

Bjud in fadderbarnet till ditt hem, din sommarstuga, din arbetsplats, dina hobbyer. När du ordnar fest, bjud ditt fadderbarn. Kanske fadderbarnet kan följa med dig på Barn med på jobbet-dagen. Kan ditt fadderbarn göra sin prao-period eller få sitt första sommarjobb på din arbetsplats? 

10. Föreslå något som är annorlunda 

Fråga ditt fadderbarn och föräldrarna var barnet aldrig har varit och åk dit tillsammans. Hockeymatch, sommarteater, utomhussimbassäng, konsert, fotbollsmatch, slalombacke, bowling, sushi eller lövkrattning? Det som är bekant för dig kan öppna en ny värld för ditt fadderbarn.

Prästen Emilia Turpeinens bästa tips för faddrar

Församlingen hjälper dig också i ditt fadderskap. I filmen nedan ger Emilia Turpeinen fem tips för faddrar.

Välkommen på födelsedagskalas!

Ett bra sätt att ta hand om fadderrelationen är att uppmärksamma födelsedagarna. Du som förälder eller fadderbarn kan uppmäksamma faddrarna speciellt genom att göra en speciell fadderinbjudan. Ladda ner ett inbjudningskort att fylla i nedan.

Ifall faddern och fadderbarnet bor långt ifrån varandra kan man som en aktivitet på avstånd berätta vad som hänt i barnets och fadderns liv under det gånga året. 

På kalas eller andra tillfällen då faddern och fadderbarnet träffas kan det vara skoj med lite sysslesättning tillsammans med barn och vuxen. Nedan kan du ladda ner färgläggningsbilder för födelsedagskalas och andra tillfällen. Där finns också en trevlig berättelse om dop att göra tillsammans med sin fadder.

Material att ladda ner

Födelsedagsinbjudan

Färgläggningsbilder

En berättelse och ett pyssel som handlar om dopet