Kirkolle myönnettiin Vuoden selväsanainen –palkinto
Selkokielen neuvottelukunta on myöntänyt Vuoden selväsanainen -tunnustuspalkinnon kirkolle. Palkintoperustelujen mukaan kirkko on tehnyt pitkäjänteistä ja tavoitteellista työtä selkokielisten aineistojen tuottamisessa ja kirkon saavutettavuuden edistämisessä.
Lue lisää
Lutherin tarinaa tv-dokumentissa piispa Jolkkosen kertomana
Piispa Jari Jolkkonen Lutherin tohtorinhattu päässään.
Yle TV1:ssä esitetään sunnuntaina 22.10. klo 10 dokumentti ”Martti ja minä, reformaattorin tarina”. Dokumentissa kuvataan Martti Lutherin tietä ujosta oikeustieteen opiskelijasta katolisen kirkon uhmakkaaksi kriitikoksi. Luther-tarinoiden kertojana ja reformaation oppaana kirkosta kapakkaan kulkee Kuopion hiippakunnan piispa ja Luther-tutkija Jari Jolkkonen.
Lisätietoa ohjelmasta
Selkomessu Yle Areenassa 20.10. asti
Piirroskuva, jossa kaksi enkeliä ja puu. Alhaalla teksti Monin kielin keskellämme

Kehitysvammaisten valtakunnallista kirkkopyhää vietettiin syyskuussa. Vaalijalassa Pieksämäellä järjestetty ”Monin kielin keskellämme” -messu televisioitiin ja se on katsottavissa Yle Areenassa.

Siunaus ja lähetys piispa Jari Jolkkonen.

Messu Yle Areenassa
Piispa Häkkinen: Eutanasialain sijasta kehitettävä saattohoitoa

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen (Suomen ev.lut. kirkko), Metropoliitta Elia (Suomen ortodoksinen kirkko), toiminnanjohtaja Esko Matikainen (Suomen Helluntaikirkko) ja piispa Teemu Sippo (katolinen kirkko Suomessa) ovat mielipidekirjoituksessa todenneet, ettei eutanasialakia tarvita. Tärkeää sen sijaan on saattohoidon kehittäminen ja sen ulottaminen kaikkien saataville. Se on eettisesti ja lääketieteellisesti kestävä ratkaisu elämän loppuvaiheen kärsimyksiin.

Lue mielipidekirjoitus
Sata vuotta työtä kristittyjen yhteyden hyväksi
Ekumeeninen kulkue laskeutuu Turun tuomiokirkon portaita alas. Kulkueen ensimmäisenä kulkeva kantaa SEN:in sinistä lippua.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto juhlii 15.10. satavuotista historiaansa. Mutta mitä on ekumenia? Miltä ekumeeninen liike näyttää tänä päivänä?

Sata vuotta ekumeniaa
Työttömyyden kriisikokous 18.10. Helsingissä

Keskiviikkona 18.10. järjestetään Alppilan kirkossa työttömyyden kriisikokous. Tilaisuudessa kohtaavat työttömät, päättäjät ja työttömien asioista kiinnostuneet. Tilaisuus on kaikille asiasta kiinnostuneille avoin.

Tilaisuuden järjestävät Työttömien Keskusjärjestö ry ja  Suomen evankelis-luterilainen kirkko yhteistyökumppaneineen. 

Lue lisää
Juutalaisuuden ja kristinuskon vuoropuhelu etsii uusia uria
Sapattikattaus, kuvassa pullapitko ja kaksi kynttilää.

Suomessa Kirkko ja juutalaisuus -työryhmä edistää kristinuskon ja juutalaisuuden sisällön tuntemusta sekä keskinäisten suhteiden hoitamista ja vuorovaikutusta.

"Vaikka juutalaisuus ja kristinusko ovat kaksi Israelin tytärtä, niin voimme oppia toisiltamme ja nähdä toisessa paljon arvokasta”, työryhmän puheenjohtaja Pekka Lindqvist sanoo.

Pekka Lindqvistin haastattelu
19. sunnuntai helluntaista
Kirkkovuosi, rakkauden kaksoiskäsky
Rakkauden kaksoiskäsky: ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”.
Kirkkovuosi
Kirjoita tulevaisuuden tärkein teesi!
#teesit2017-banneri, jossa valkoinen teksti violetilla pohjalla

Mikä tekisi maailmasta, Suomesta ja omasta kotipaikasta paremman paikan kaikille? Mitä olisit valmis tekemään sen hyväksi, että maailmassa mennään yhdessä eteenpäin eikä kukaan jää yksin?

Kirkko kutsuu suomalaisia laatimaan teesejä otsikolla Yhdessä - Armo on sitä, ettei jää yksin. 

Jätä oma teesisi tulevaisuudelle! Tuoreet teesit julkaistaan 31.10.2017 – tasan 500 vuotta sen jälkeen, kun Martti Lutherin kuuluisat teesit näkivät päivänvalon. Sata tykätyintä teesiä luovutetaan lokakuussa suomalaisille päättäjille, seurakunnille ja arkkipiispa Kari Mäkiselle.

#teesit2017
Horisontti 15.10. Sydänten piispa jää eläkkeelle
Piispa Irja Askola kävelee Helsingin Aleksanterinkadulla.

Piispa Irja Askola jää eläkkeelle lokakuun lopussa. Aloittaessaan hän oli monelle liian liberaali, liian kansainvälinen ja liian nainen.

Yle radio 1:n Horisontti-ohjelmassa 15.10. klo 12.15 tavataan Helsingin eläkkeelle jäävä piispa. Miksi Irja Askolasta tuli ensin naispappi ja sitten ”sydänten piispa”?

Ohjelman toimittavat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.
 

Horisontti-ohjelma Yle Radio 1
Puhuminen auttaa!
Kirkon keskusteluapu kuuntelee

Kirkon keskusteluapu on sinua varten, joka kaipaat kuuntelijaa. Päivystäjämme ovat kirkon vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia sekä työntekijöitä. Palvelemme myös ruotsiksi.

Palvelevan puhelimen numero on 0400 22 11 80. Se on avoinna joka ilta klo 18 alkaen.  Keskusteluapua on saatavissa myös chatin, netin ja kirjeen välityksellä. 

Kirkon keskusteluapua
Minuuttihartaudet tarjoavat hengähdyshetken arkeen
Minuuttihartauden logo, sininen pohja

Ota itsellesi hetki aikaa ja katso Minuuttihartaus. Minuuttihartaus on hetki, joka avaa yhden ikkunan tästä arjesta Jumalan todellisuuteen.

Kappalainen Tuija Kruus muistuttaa meitä aikuisia, pidämmehän huolta pienistä ja heikoimmista.

Minuuttihartaus
Laulun aika 2017 -kilpailu
Radio Dein logo: punainen kalakuva, jossa radiokanavan nimi keltaisella

Soraäänistä sulosointuihin 2017 -tapahtumissa ikäihmiset kilpailevat musiikkiteoksillaan, jotka sisältävät sekä kristillistä sanomaa että Suomi 100 vuotta -teemaa vapaasti toteutettuina.

Kilpailu käydään yhteistyössä Radio Dein ja Kristillisen Eläkeliiton kanssa. Finaali on 21.10. Riihimäen keskuskirkossa.

Soraäänistä sulosointuihin -esiintymisaikataulu
Samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen puhuttaa

Samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä tehtyjä kanteluita on käsitelty Helsingin hiippakunnassa ja Oulun hiippakunnassa. Lapuan hiippakunnassa asiaa käsitellään viikolla 42.  Jokainen tuomiokapituli käyttää pappien tehtäviä valvoessaan itsenäistä harkintaa, minkä vuoksi hiippakunnissa voidaan päätyä erilaisiin ratkaisuihin kanteluiden suhteen.

Lue lisää kirkon avioliittokäsityksestä
Turvapaikanhakijoiden auttamisessa on kysymys arvoista
Joukko maahanmuuttajanaisia istumassa ompelukoneiden ääressä ja osallistumassa seurakunnan koulutukseen.

”Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan kirkon evankeliumin ytimessä, kaikkialla pakolaisten reittien varrella. Ei ole kysymys resursseista, vaan arvoista, joiden mukaan haluamme elää, ja kutsumuksestamme kristittyinä”, sanoo kirkon pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia.

Seurakunta on maahanmuuttajalle parhaimmillaan paikka, jossa ihminen saa olla oma itsensä ja hengähtää.

Kirkkojen vieraanvaraisuudessa ollaan evankeliumin ytimessä
Juha Tanskasta Vuoden pappi
Vuoden pappi 2017 Juha Tanska

Vuoden papiksi 2017 valittiin Haminan kirkkoherra Juha Tanska (valokuva: Seppo J. Sirkka). Tanska työskentelee tämän vuoden loppuun Kirkon koulutuskeskuksen johtamiskouluttajana.

Haminan seurakunta on kehittänyt Juha Tanskan johdolla työyhteisöä ja laatinut yhteisen toimintastrategian, jossa hyödynnetään Voimauttavan valokuvan -menetelmää. 

”Voimauttava valokuva on vahva väline. Olennaista on ymmärtää, ettei kyse ole vain valokuvauksesta vaan toisen arvostavasta kohtaamisesta”, Juha Tanska sanoo.

Vuoden pappi -uutinen
Kummius on luottamustehtävä
Meemikuva, jossa pappi kastaa kummin sylissä olevaa vauvaa. Kuvassa teksti: Joka vuosi syntyy kähes 100 000 uutta kummisuhdetta.
Kummien valinta ja tehtävät
Pisara-hartaus: Vain valo voittaa pimeän
Kuvassa pastori Jonathan Westergård peilin edessä.

Turkulainen pastori Jonathan Westergård pitää rippikoulua maahanmuuttajille. 

"Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon." (Jer. 29:11)

Pisara Yle Areenassa
Kirkko kannattaa saattohoidon kehittämistä
Valkoisia kynttilöitä palamassa pimeällä hautausmaalla
Kristillisen uskon mukaan ihmisellä on Jumalan kuvana erityinen arvo. Syntymisen ja kuolemisen valtakirja ei ole ihmisen hallussa. Palliatiivinen hoito tai saattohoito ovat kirkon mielestä eutanasiaa parempia vaihtoehtoja elämän loppuvaiheen kärsimyksiin.
Kirkko ja eutanasia
Piispa Irja Askolan muotokuva kertoo läsnäolosta
Irja Askola avaa valkoisen oven toisella kädellä ja toivottaa toisella kädellä tervetulleeksi. Oven takaa aukeaa vihreä seinä.

Piispa Irja Askolan muotokuva paljastettiin Helsingissä 4.10. Kansainvälisesti tunnetun ja arvostetun valokuvataiteilija Elina Brotheruksen teos on nimeltään Piispa Irja Askola avaa oven vihreään huoneeseen.

Muotokuvaus on osa vuosisatoja vanhaa perinnettä. Suomen ensimmäiset piispan muotokuvat ovat 1600-luvulta Turun arkkihiippakunnasta.

Lue teoksen taustoista
Kiitos Irja!
piispa irja Askolan kasvokuva

Helsingin piispa Irja Askola jää eläkkeelle marraskuussa 2017. Tunnetut suomalaiset vaikuttajat kertovat Kirkko ja kaupunki -lehden tekemällä videolla, mistä he haluavat kiittää piispa Askolaa.

Mukana videolla ovat mm. presidentti Tarja Halonen, näyttelijä Laura Malmivaara, filosofi Esa Saarinen, kirjailija Pirkko Saisio, kansanedustaja Pekka Haavisto ja säveltäjä Kaj Chydenius.

Katso video
Teemu Laajasalosta Helsingin seuraava piispa
Teemu Laajasalo

Helsingin hiippakunnan seuraava piispa on nykyisin Kallion seurakunnan kirkkoherrana toimiva Teemu Laajasalo.

Uusi piispa aloittaa tehtävässään 1.11., ja hänet vihitään virkaansa 12.11.2017.

Piispanvaalin vahvistetut tulokset
Arkkipiispan vaalin ehdokasasettelu käynnissä
Arkkipiispa Kari Mäkinen istuu kokouspöydässä.

Arkkipiispan vaalin ehdokasasattelu on käynnissä 27.11. saakka. Vaalin ensimmäinen kierros järjestetään 8.2.2018.

Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa 2018, kun arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle. Mäkinen on toiminut arkkipiispana vuodesta 2010 alkaen.

Tiedote arkkipiispan vaalista
Mitä on rohkeus vuonna 2017?

Mitä on rohkeus vuonna 2017? Tuohon kysymykseen hakee näkemyksiä syyskuussa 70 vuotta täyttävä Kirkon Ulkomaanapu eli KUA.

#rohkeus2017 on paikka, jossa on tilaa erilaisille puheenvuoroille ja kertomuksille rohkeudesta – sekä Suomessa että maailmalla. Kampanja hakee samalla uusia tapoja kertoa kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun maailmasta.

#rohkeus2017-kampanja
Radio-ohjelmasarja reformaatioajan elämästä

Tänä vuonna vietetään reformaation 500-vuotisjuhlaa. Ainomaija Pennasen toimittama radio-ohjelmasarja (Yle Radio 1) Yhdeksän virttä muutoksesta kertoo reformaatioajan elämästä ja tapahtumista virsien kautta. Sarjan osat rakentuvat kukin aina yhden virren ympärille. Koko sarja on kuultavissa Yle Areenassa marraskuun loppuun saakka.

Yle areena
Professori Helander: "Kirkon ei tule luopua vihkioikeudesta."
Pappi alttarilla vihkimässä hääparia avioliittoon.

Professori emerita Eila Helanderin selvitys Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihkioikeudesta luopumisesta ja avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkon identiteetille luovutettiin piispainkokoukselle keskiviikkona 6.9.2017.

Selvityksen keskeisenä tuloksena on, että vihkimisoikeudesta ei pidä luopua.

Selvitys vihkioikeudesta luopumisesta
Liity kirkkoon!
Pelinappuloista tehty liity kirkkoon -teksti
Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti.
Liity kirkkoon
Rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa
Ruskea puinen risti lapsen käsissä

Rukouksessa ihminen avaa sisimpänsä vuorovaikutukseen Jumalan kanssa. Rukous voi olla sanallista tai hiljaista ja sanatonta. 

(Kuva: Sanna Krook)

Rukouksia
500 vuotta reformaatiosta
.
Reformaation merkkivuosi 2017
Virsikirja
Aukinainen virsikirja ihmisen käsissä

Olit sitten kesäjuhlilla tai konfirmaatiomessussa, voit veisata mukana helposti.

Verkkovirsikirja on aina mukana!

Virsikirja verkossa
Kysymyksiä ja vastauksia kirkon avioliittokäsityksestä
hääkimppu, jossa valkoisia ruusuja

Piispainkokous päätti tammikuussa 2017 toteuttaa selvityksen avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkolle. Selvityksessä käydään läpi myös kirkon eri vaihtoehdot asian suhteen ja näiden vaihtoehtojen vaikutukset.

Taustaselvityksen tekee piispainkokouksen kutsumana professori Eila Helander. Selvityksen on tarkoitus valmistua 31.10.2017 mennessä. 

Kirkon avioliittokäsitys
101 syytä kuulua kirkkoon
Kaksi kättä pitämässä kiinni toisistaan.
Liity kirkkoon
Rakoileeko rakkaus? Suhdeklinikka auttaa
hammasharjat mukissa
Kysy parisuhteeseen ja muihin ihmissuhteisiin liittyvistä asioista. Suomen ev. lut. kirkon parisuhdekysymyksiin erikoistuneet perheneuvojat tarjoavat ammattitaitonsa käyttöösi.
Suhdeklinikka
Lue Raamattua verkossa
Avoinna oleva Raamattu
Raamatun verkkoversiosta voi etsiä Raamatun kohtia haluamillaan hakusanoilla.
Tutustu Raamattuun
 
Kirkko Twitterissä