Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Radiojumalanpalvelus juhlii pyöreitä vuosia yhdessä Ylen kanssa

Julkaistu 05.09.2016

Radiojumalanpalvelus täyttää pyöreät 90 vuotta. Se on pisimpään Ylen ohjelmistossa jatkunut ohjelma. Ensimmäinen jumalanpalvelus radioitiin Tampereen tuomiokirkosta 12.9.1926, vain kolme päivää Yleisradion lähetystoiminnan alkamisesta. Samana päivänä lähetettiin myös ruotsinkielinen jumalanpalvelus Helsingistä Johanneksenkirkosta.

Sunnuntaina 11.9.2016 kello 10 Yle TV1 ja Yle Radio 1 lähettävät juhlajumalanpalveluksen Tampereen tuomiokirkosta. Jumalanpalveluksessa saarnaa arkkipiispa Kari Mäkinen. Kyseessä on tv:n ja radion suora, erityispitkä yhteislähetys.

Suomen suurin jumalanpalvelusyhteisö

Radiojumalanpalvelus kerää viikoittain lähes 200 000 kuulijaa ja muodostaa näin Suomen suurimman jumalanpalvelusyhteisön. Syyskuusta 2010 lähtien radiojumalanpalvelukset on voinut kuunnella myös Yle Areenassa.

Hartauksien tuottaminen kuuluu Ylen lakisääteisiin julkisen palvelun tehtäviin. Kirkon tiedotuskeskuksen ohjelmapalvelut tuottaa jumalanpalvelukset ja kouluttaa radiossa saarnaavia pappeja yhdessä Kirkon koulutuskeskuksen ja Ylen radiotekniikan kanssa.

Erityislähetys radiojumalanpalveluksesta 11.9. klo 11.15

Jumalanpalveluksen jälkeen kello 11.15 Yle Radio 1:ssä jatkuu erityislähetys, jossa vieraina ovat arkkipiispa Mäkinen, juhlajumalanpalveluksen liturgi, pastori Riikka Sydänmaa sekä Kirkon tiedotuskeskuksen entinen toimituspäällikkö Viena-Inkeri Lounela. Keskustelua ohjaavat Kirkon tiedotuskeskuksen ohjelmapäällikkö Kimmo Saares ja toimittaja Hanna Paavilainen.

”Keskusteluaiheina ovat muun muassa, millainen rooli radiojumalanpalveluksella on yhteiskunnassa, miten radiojumalanpalvelus kohtaa ihmisen, ja millainen instituutio radiojumalanpalveluksista on syntynyt. Lisäksi pohditaan, miten erilaiset yhteiskunnan ja kirkon murrosvaiheet ovat vaikuttaneet ohjelmasisältöihin. Kirkon suuria muutoksia ovat vaikkapa naispappeuden toteutuminen ja nuorten hengellisen musiikin esiinmarssi”, ohjelmapäällikkö Kimmo Saares listaa.

”Radiojumalanpalvelus on joka sunnuntai tuonut suomalaisille mahdollisuuden osallistua jumalanpalvelukseen, olivat he sitten kotona, matkalla tai vaikkapa ulkomailla”, Saares muistuttaa.

Lisätietoja:
Ohjelmapäällikkö Kimmo Saares, p. 050 551 9611, kimmo.saares@evl.fi

* * *

Radiojumalanpalvelusten merkkipaaluja:

Helmikuussa 1925: Tampereen radioyhdistys aloitti radioimaan jumalanpalveluksia Tampereen alueella

12.9.1926: Ensimmäinen Ylen lähettämä radiojumalanpalvelus (releointi Tampereen radioyhdistyksen lähetyksestä)

Vuonna 1929: Virosta lähetettiin ensimmäinen ortodoksinen jumalanpalvelus

Vuonna 1930: Ensimmäinen suomalainen ortodoksinen radiojumalanpalvelus

Vuonna 1945: Vapaiden kirkkokuntien radiojumalanpalvelukset

Vuonna 1948: Ensimmäinen saamenkielinen lähetys

Vuonna 1954: Pelastusarmeijan radiojumalanpalvelukset

Vuonna 1968: Ensimmäinen naispuolinen saarnaaja (lehtori Paula Kaiser) radiojumalanpalveluksessa

Vuonna 1969: Ensimmäinen katolinen radiojumalanpalvelus