Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkon uudet maaseutulinjaukset julkaistaan vuonna 2023

Julkaistu 28.03.2022

Kuva: Pixabay

Kirkon yksi ajankohtainen haaste on, miten eri puolella Suomea vastataan maaseudun voimakkaaseen muutokseen. Ratkaisua alkaa etsiä helmikuussa perustettu ja vuoden 2023 loppuun asti toimiva kirkon maaseutulinjauksista vastaava työryhmä. 

Vuonna 2015 valmistunut Kirkkohallituksen julkaisema linjaus Lähiseurakunta – maaseudun henki ja elämä. Kirkon maaseutulinjaukset 2015Linkki avautuu uudessa välilehdessä edellyttää ajantasaistamista. Maaseudun kysymykset, kuten kylien kuihtuminen ja kirkon läsnäolo maaseudulla elävien ja sieltä toimeentuloaan saavien ihmisten elämässä kaipaavat uusia näkökulmia. Korona-ajan tuoma ihmisten monipaikkaisuus ja etätyö ovat nousseet esiin uudella tavalla. Samoin ajankohtaiset sote-ratkaisut heijastuvat seurakuntien ja kuntien väliseen uudenlaiseen vuorovaikutukseen. 

Maaseudun kehitykseen ja kaupungistumiseen liittyvät muutokset nousevat myös esille muun muassa ajankohtaisessa Maaseutupoliittisen neuvottelukunnan (MANE) tuottamassa selvityksessä Ajassa uudistuva maaseutu: Maaseutupoliittinen kokonaisohjelma 2021–2027Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkkohallituksen perustaman työryhmän tehtävänä on ideoida, linjata, kuulla eri tahoja ja nostaa esille keskeisiä näkökohtia. Vuorovaikutteisuutta vahvistetaan sillä, että suunnitelmasta haetaan palautetta laajasta ryhmästä erilaisia yhteistyötahoja. Tavoitteena on laatia esitys ajankohtaisista linjauksista toiminnan tueksi niille seurakunnille, jotka elävät ja työskentelevät maaseudun ihmisten todellisuudessa. Vastaavaa, maaseudun kysymyksiin keskittyvää työryhmää ei kirkossa ole ollut vuoden 2016 jälkeen.  

Uudistettu kirkon maaseutulinjauksia esittelevä raportti on tarkoitus julkistaa syyskuussa 2023 Kirkon yhteiskuntapäivillä Joensuussa.  

Kirkon maaseutulinjaukset -julkaisun uudistamista valmisteleva työryhmä (10.2.2022–31.12.2023): 

talousjohtaja Emilia Jalomäki, Saarijärvi
kirkkoherra Sanna Jukkola, Nivala 
hiippakuntadekaani Terhi Kaira, Seinäjoki 
toiminnanjohtaja Vesa Kallio, MTK-Etelä-Savo 
lampuri Jarmo Latvanen, Akaa 
diakoniatyöntekijä Saila Musikka, Joensuu 
kirkkoherra Tomi Tornberg, Maalahti 
kirkkoherra Tuomo Törmänen, Taivalkoski, puheenjohtaja 
professori Hilkka Vihinen, LUKE, Helsinki 

Työryhmän sihteereinä toimivat Kari Latvus ja ja Liisa Välilä Kirkkohallituksesta. 

Lisätiedot:
kirkkoherra Tuomo Törmänen, tuomo.tormanen@evl.fi, p. 040 848 0986
johtaja Kari Latvus, Kirkkohallitus, kari.latvus@evl.fi, p. 040 642 9274