Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkkoliitot kutsuvat yhteiseen rauhanrukoukseen Ukrainan puolesta tuhkakeskiviikkona 2. maaliskuuta

Julkaistu 01.03.2022

Euroopan kirkkojen konferenssi, Luterilainen maailmanliitto, Reformoitujen kirkkojen maailmanliitto, Metodistien maailmanneuvosto ja Mennoniittien maailmankonferenssi tuomitsevat yhdessä jyrkästi 24.2.2022 alkaneen Venäjän armeijan hyökkäyksen ja tunkeutumisen Ukrainaan. Ne vaativat konfliktin välitöntä päättämistä ja joukkojen poisvetämistä takaisin Venäjälle rauhan palauttamiseksi.

Kirkkoliitot järjestävät yhteisen rauhanrukouksen ukrainalaisten puolesta tuhkakeskiviikkona 2.3.2022 kello 18 Suomen aikaa. Rukoushetki kokoaa yhteen kristittyjä Ukrainasta ja kaikkialta maailmasta.

Online-rukoushetkeen voi osallistua esimerkiksi Luterilaisen maailmanliiton verkkosivustoltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Kirkkoliittojen pääsihteerit uskovat yhteisten ponnistelujen vaikuttavuuteen

”Kirkkojen Euroopassa ja kaikkialla maailmassa on nyt aika muodostaa vahva solidaarisuuden liittoutuma kaikkien Ukrainassa käytävän sodan vaikutuksia pelkäävien ihmisten kanssa. Nyt on aika kokoontua rukoilemaan kaikkien niiden edestä, joilla on valta tehdä ihmishenkiä pelastavia ja rauhan mahdollistavia päätöksiä”, EKK:n pääsihteeri Jørgen Skov Sørensen sanoo.

”Jeesus on kutsunut meidät toivon lähettiläiksi, jotka rakentavat rauhaa. Siksi me kristillisinä kirkkoina vaadimme välitöntä konfliktin purkamista ukrainalaisten ihmishenkien, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon suojelemiseksi”, LMN:n pääsihteeri Anne Burghardt vetoaa.

”Raamattu ohjaa meitä kääntymään pois pahasta ja tekemään hyvää, etsimään rauhaa ja pyrkimään siihen. Pidämme tällaista perusteetonta hyökkäystä pahuutena ja teemme kaikkemme vastustaaksemme sitä – samalla kun valmistaudumme auttamaan sen uhreja”, Reformoitujen kirkkojen maailmanliiton kollegiaalisen pääsihteeristön lausunnossa todetaan.

”Huolimatta siitä, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu, uskon edelleen kansainvälisen yhteisön vaikutusmahdollisuuksiin, kun työskentelemme yhdessä alueen rauhan puolesta”, Metodistien maailmanneuvoston pääsihteeri Ivan Abrahams rohkaisee.

Rukouskutsussaan liitot painottavat, että sotilaallinen hyökkäys uhkaa ukrainalaisten henkeä sekä rauhaa kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolella. "Kriisi on kiireellinen ja vaatii maailmanlaajuisen kristillisen yhteisön huomiota ja solidaarisuutta."

Myös paavi Franciscus on roomalaiskatolisen kirkon osalta nimennyt tuhkakeskiviikon 2.3. rukouksen ja paaston päiväksi Ukrainan puolestaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Lisätiedot:
Ari Ojell, asiantuntija, Kirkkohallituksen Ulkoasian osasto, p. 050 350 9039, ari.ojell@evl.fi