Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispa Matti Salomäki: Yksinkertainen usko kantaa

Julkaistu 06.02.2022

Lapuan hiippakunnan uusi piispa Matti Salomäki vihittiin virkaansa Lapuan tuomiokirkossa sunnuntaina 6. helmikuuta. Virkaan vihkimisen toimitti Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo. Häntä avustivat Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen ja Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen. Matti Salomäki vihittiin ja siunattiin piispan virkaan perinteiseen tapaan Raamatun sanalla, rukouksella ja kätten päällepanolla. Hänelle annetiin viran tunnukset: piispanristi ja -sauva sekä piispankaapu ja -hiippa.

Jumalan lupaukset kantavat meitä

Piispa Salomäen saarna pohjautui Luukkaan evankeliumiin (Luuk. 2:22–33). Evankeliumikohdassa Jerusalemin temppelissä kohtaavat matkaansa vasta aloitteleva Jeesus-vauva ja hänen vanhempansa sekä jo maaliaan lähestyvä vanhus, Simeon. Kertomuksessa huomio kiinnittyy erityisen lapsen ohella Simeoniin, joka odotti Israelille luvattua Messiasta ja tämän tuomaa lohdutusta ja lunastusta. 
 
”Meillä kristillinen kirkko on vielä kansan enemmistön uskonnollinen koti, mutta tilanne on muuttunut voimakkaasti viime vuosina ja kehitys näyttää jatkuvan samaan suuntaan. Samalla Simeonin tavoin moni jaksaa vielä toivoa ja luottaa Jumalan lupauksiin, vaikka erilaiset pilvet usein peittävät tulevaisuuden valon. Nyt korona koettelee meitä kansana ja kansakuntina. Monet ovat joutuneet vähentämään työtään tai luopumaan siitä kokonaan, toiset ponnistelemaan voimiensa äärirajoilla. Epidemia on lisännyt yksinäisyyttä, pelkoa, mielenterveysongelmia ja muuta kärsimystä puhumattakaan vakavasti sairastuneiden ja läheisensä menettäneiden tuskasta. Tuomiokirkon katon maalaus tuhkanharmaasta hevosesta ja alla oleva teksti ‘miekalla, nälällä ja rutolla’ on tuntunut erityisen ajankohtaiselta. Tänään alkava Yhteisvastuukeräys kiinnittää huomiomme koronapandemiasta kärsiviin lapsiin ja nuoriin ja heidän tukemiseensa Suomessa ja ulkomailla. Voimme osallistua siihen rukoilemalla ja lahjoittamalla keräykseen.” 
 
”Jo paljon elämää nähneiden ihmisten elämänkokemus ja luottamus voivat antaa toivoa ja rohkeutta nuoremmillekin. Meidän vanhempien ja isovanhempien tehtävänä on rohkaista lapsia ja nuoria katsomaan rohkeasti tulevaisuuteen. Kyllä tästäkin vielä selvitään, kuten on muistakin koetuksista selvitty! Jumalan lupaukset kantavat myös meitä, kuten ne antoivat Simeonille toivoa.” 
 
”Jumalan lupaukset kantavat myös koetusten keskellä ja juuri silloin. Pyhä Henki avaa näkemään Jeesuksessa tämän maailman toivon. Hän antaa rauhan lähteä ja tulla myös sinulle. Hän avaa suumme ylistämään Jumalaa ja hänen hyviä suunnitelmiaan. Tämä toivo on tarkoitettu koko maailmalle.” 
 
Vihkimysmessu oli samalla YhteisvastuukeräyksenLinkki avautuu uudessa välilehdessä aloitusmessu. Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräys järjestetään koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttamiseksi niin Suomessa kuin maailmalla. 
 
Piispan viran tunnukset siirtyvät Matti Salomäelle hänen edeltäjiltään. Piispanristi ja -sauva ovat olleet käytössä Lapuan hiippakunnan perustamisvuodesta 1956 lähtien. Piispankaapu ja -hiippa ovat valmistuneet vuonna 2013. Ne on suunnitellut ja valmistanut tekstiilitaiteilija Hanna Korvela
 
Juhlakuvat ja lisätiedot: 
Piispa Salomäen saarna kokonaisuudessaan on tiedotteen liitteenä 
Kuvia messustaLinkki avautuu uudessa välilehdessä julkaistaan sunnuntaina iltapäivällä. 
hiippakuntapastori Jaakko Antila, p. 040 777 3210, jaakko.antila@evl.fi 
hiippakuntadekaani Terhi Kaira, p. 050 326 3012, terhi.kaira@evl.fi 

Uutisen liitteet