Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkon selkokielinen sielunhoivakassi helpottaa hartauksien järjestämistä

Julkaistu 02.02.2022

Suomen ev.lut. kirkon kehitysvammaistyön papit ja diakoniatyöntekijät sekä Kirkkohallituksen asiantuntijat ovat tuottaneet selkokielisen Sielunhoivakassin. Se sisältää selkokielistä materiaalia muun muassa laitoksissa ja hoivakodeissa pidettäviä hartauksia ja muita seurakunnallisia tilaisuuksia varten. Materiaali on Selkokeskuksen hyväksymää ja se on saanut selkotunnuksen. Materiaalin avulla hartauden voi järjestää myös ilman seurakunnan työntekijää.

Sielunhoivakassin materiaali koostuu selkokielisistä rukouksista, psalmiteksteistä ja kokonaisista hartaushetkistä. Lisäksi mukana on tietoa yksikön henkilökunnalle hartauksien ja tilaisuuksien pitämisestä ja materiaalin käytöstä. Sielunhoivakassin materiaalin voi tulostaa ja vaikkapa laminoida. Materiaaleista tehdään asumisyksikön, palvelutalon tai muun laitoksen käyttöön valmiiksi pakattu kassi, joka on helppo ottaa käyttöön eri tilanteissa.  

”Kehitysvammaisten asumisyksiköissä, vanhusten palvelutaloissa ja monissa muissa paikoissa asuu paljon ihmisiä, jotka hyötyvät selkokielestä. Moni heistä osallistuu mielellään hartauteen ja seurakunnan toimintaan. Käytännössä tämä voi olla usein hankalaa. Yksiköstä ei ole helppo lähteä retkelle tapahtumiin. Aina ei myöskään seurakunnan työntekijä pääse paikalle. Selkokielisen sielunhoivakassin avulla voi järjestää hartaushetken myös ilman seurakunnan työntekijää,” kertoo asiantuntija Katri Suhonen Kirkkohallituksesta.

“Korona-aikana kirkon työntekijät eivät ole pystyneet vierailemaan vaikkapa asumisyksiköissä normaaliin tapaan. Niinpä työtovereiden kanssa mietittiin, että nyt olisi hyvä tilanne lähteä tekemään hartausmateriaalia, jota voisi lähettää yksiköihin. Yksiköissä asuu paljon ihmisiä, joille vaikkapa selkokieliset rukoukset ja psalmit ovat tärkeitä. He eivät kuitenkaan pysty itse mistään netistä sellaisia löytämään. Kyse on siis pohjimmiltaan näiden ihmisten uskonnonvapaudesta”, kertoo kehitysvammaistyön pastori Pertti Arola, joka on ollut mukana työryhmässä tekemässä aineistoa. 

Lisätiedot:
Katri Suhonen, saavutettavuuden ja vammaisuuden asiantuntija, Kirkkohallitus, katri.suhonen@evl.fi, p. 040 688 1452 
Pertti Arola kehitysvammaistyön pastori, Paimion seurakunta, pertti.arola@evl.fi, p. 050 570 2656