Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Venäjän ortodoksisen kirkon ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteistyöryhmä kokoontui hybridikokoukseen

Julkaistu 01.02.2022

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon yhteistyöryhmä kokoontui 28. tammikuuta 2022 hybridikokoukseen. Vuonna 2017 perustettu yhteistyöryhmä valmistelee kirkkojenvälisiä oppikeskusteluja, edistää tiedonvaihtoa sekä koordinoi ja kehittää yhteydenpitoa. Ryhmän luterilainen puheenjohtaja on piispa Seppo Häkkinen ja Venäjän ortodoksisen kirkon puolelta Pietarin hengellisen akatemian rehtori piispa Siluan

Lähes kahden vuoden tauon jälkeen pidetyssä yhteistyöryhmän kokouksessa kuultiin kirkkojen ajankohtaiskatsaukset, joissa korostuivat koronapandemian vaikutukset ja sen vastainen kamppailu molemmissa maissa. Venäjän ortodoksisessa kirkossa on pandemian myötä panostettu erityisesti diakoniaan. Kirkko on pyrkinyt tukemaan lääkärien työtä ja painottanut terveysturvallisuutta edistävien linjausten noudattamisen tärkeyttä. 

Kokouksessa käytiin läpi kuulumiset kirkkojen ekumeenisista suhteista ja kuultiin ortodoksista maailmaa jakavasta Ukrainan kirkkojen tilanteesta sekä suunnitelmista järjestää patriarkka Kirillin ja paavi Franciscuksen tapaaminen. 

Venäjän ortodoksinen kirkko halusi kuulla myös Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan oikeudenkäynnistä. Piispa Seppo Häkkinen vastasi, että tilanteen kulkua seurataan Suomessa tarkasti. Hän totesi, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon mielestä Raamattua tulee käyttää vastuullisesti ja esitti samalla toiveen, että oikeudenkäynnin tapahtumia ei dramatisoida uskonnon- ja sananvapauden näkökulmasta.

Koronapandemia perui toukokuussa 2020 valmiit suunnitelmat järjestää oppikeskustelujen 50-vuotisjuhla ja patriarkka Kirillin vierailu Suomeen. Yhteistyöryhmä käynnisti valmistelut peruuntuneiden oppikeskustelujen toteuttamiseksi Suomessa. Suunnitelmat tarkentuvat loppukeväästä. 

Yhteistyöryhmän kokouksessa muistettiin tammikuussa 92-vuotiaana kuollutta Pietarin ja Laatokan hiippakunnan metropoliitta Vladimiria, joka osallistui aikanaan useisiin oppikeskusteluihin. Hän vaikutti merkittävällä tavalla kirkkojen välisten yhteyksien vahvistumiseen sekä naapurihiippakuntien yhteyden syntymiseen. 

Lisätietoja: Tomi Karttunen, johtava asiantuntija, tomi.karttunen@evl.fi, p. 050 594 1713