Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkko mukana murkkuperheiden Urpot.fi-sivustolla

Julkaistu 06.06.2016

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on mukana Väestöliiton koordinoimalla Urpot.fi-sivustolla. Kirkko on tuottanut murrosikäisten vanhemmille suunnatulle sivustolle Riparinurkan, jonne kootaan vanhemmuuteen liittyviä videoterveisiä. Vlogeissa ääneen pääsevät sekä nuoret itse että seurakunnissa nuorten kanssa työskentelevät. Mukana on jo toistakymmentä seurakuntaa.

"Kirkko on tehnyt vuosien ajan hienoa ja onnistunutta työtä nuorten ja heidän vanhempiensa parissa parantaen perheiden kommunikaatiota ja hyvinvointia. Tämän työn ja osaamisen näkyväksi tekeminen on tärkeää myös Väestöliiton vanhemmille suunnatussa tukitoiminnassa”, yhteistyön lähtökohtia summaa Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksen asiantuntija Anja Saloheimo.

Urpot.fi-sivustolla voi tutustua myös kirkon kasvatus- ja perhetyön kehittämiin vanhemmuuden palikoihin, joiden avulla jokainen voi käsitellä omaa rooliaan kasvattajana. Palikat jäsentävät vanhemmuuden yhdeksään tärkeään alueeseen: sitoutumiseen, tunteisiin, seksuaalisuuteen, riitoihin, sanoihin, tekoihin, luottamukseen, anteeksiantoon ja rakkauteen.

”Seurakuntien toiminnassa on mukana paljon lapsia ja nuoria, joten haluamme tukea myös heidän vanhempiaan. Olisi hienoa, jos vanhemmat löytäisivät Riparinurkan ja vanhemmuuden palikoiden avulla työkaluja omien tunteidensa ja ajatustensa sanoittamiseen”, seurakuntakasvatuksen asiantuntija Heli Pruuki toivoo.

Onko meidän perhe normaali?

Rippikoulu on seurakunnissa luonteva vaihe kohdata teini-ikäisten vanhempia. Esimerkiksi Vihdin seurakunnassa riparin vanhempainiltoihin kuuluu pienryhmissä käytäviä keskusteluja, joissa jaetaan kokemuksia elämästä murrosikäisen kanssa.

”Vanhemmilla on loppujen lopuksi varsin vähän tilaisuuksia, joissa he pääsisivät purkamaan tuntojaan kaikessa rauhassa. Usein paras tuki tulee samassa elämäntilanteessa olevilta. Vanhemmat uskaltavat heittäytyä keskusteluun ja jakaa ajatuksiaan rohkeasti”, kiittää Vihdin seurakunnan pastori Antti Hirsto.

Usein nuorten – mutta myös vanhempien – kanssa käydyissä keskusteluissa nousee esiin tarve tulla hyväksytyksi.

”Vanhemmat pohtivat, ovatko he riittävän hyviä vanhempia. Elämä on tasapainoilua erilaisten asioiden välillä, joten on ihan normaalia, että välillä tuntuu haastavalta”, Heli Pruuki muistuttaa.

Seurakuntien toiminnan lisäksi tukea ja keskusteluapua hankalassa elämänvaiheessa saa esimerkiksi kirkon perheneuvonnasta sekä kirkon keskusteluavusta. 

Lisätiedot:

Urpot.fi
Kirkon perheasiain neuvottelukeskukset
Kirkon keskusteluapu
Urpot.fi-yhteistyö, kirkkohallitus Heli Pruuki, p. 040 1425 167 ja Jarmo Kokkonen, p. 050 5941 316
Urpot.fi-yhteistyö, Väestöliitto Anja Saloheimo, p. 09 22805 205
seurakuntapastori, Vihdin seurakunta Antti Hirsto, p. 0400 254 468
kirkon perhetyön asiantuntija, kirkkohallitus Minna Tuominen, p. 040 1424 823