Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Nuoret pohtivat verorahojen käyttöä #verottaako-työpajoissa

Julkaistu 20.11.2017

#Verottaako-kampanja tuo oppilaitoksiin työpajoja, joissa nuoret käsittelevät muun muassa sitä, miksi veroja maksetaan ja mitä palveluja verorahoilla saadaan. Valtiovarainministeri Petteri Orpo avasi kampanjan maanantaina 20. marraskuuta.

Vaikka suurin osa suomalaisista suhtautuu veroihin myönteisesti, pieni osa nuorista – kuten myös aikuisista – kyseenalaistaa sen, miksi veroja kannattaa maksaa. #Verottaako-kampanjan tarkoituksena on auttaa nuoria ymmärtämään, mitä kaikkea verorahoilla maksetaan ja mikä merkitys veroilla on hyvinvointiyhteiskunnalle. Tavoitteena on ennen kaikkea tarjota nuorille ymmärrystä ja tietoa veroista mutta myös omia oivalluksia asiasta.

”Oli mielenkiintoista, kun saimme keskustella siitä, mihin verot pitäisi käyttää ja onko se oikeudenmukaista meidän näkökulmastamme. Työpajassa tuli esille se, kuinka tärkeää verotus on yhteiskunnan kannalta, ja että kaikki ymmärtävät, että veroja pitää maksaa”, kertoi työpajaan osallistunut Otto Kallama.

Kampanjassa ovat mukana Nuorten Akatemia, valtiovarainministeriö, Verohallinto, Kela, Kirkkohallitus ja Kuntaliitto.

Työpajoihin osallistuu 2000 nuorta

#Verottaako-kampanjan aikana järjestetään yhteensä 100 työpajaa yli kymmenellä eri paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle. Työpaja on suunnattu yhdeksäsluokkalaisille, lukiolaisille ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Pajoihin osallistuu vähintään 2000 nuorta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo avasi kampanjan Etelä-Tapiolan lukiossa Espoossa. Ministeri Orpo vastasi samalla nuorten kysymyksiin taloudesta ja verotuksesta.

"Viimeisimmän tutkimuksen mukaan suomalaiset maksavat mielellään veroja, koska niillä ylläpidetään hyvinvointiyhteiskuntaa. Tämä kampanja on onnistunut tavoitteessaan, jos se saa siihen osallistuvat nuoret ja nuoret aikuiset pohtimaan verojen merkitystä”, ministeri Orpo sanoo.

Valtakunnallisesti toimivalla Nuorten Akatemialla on pitkä historia kouluvierailujen järjestelystä.

”Päätavoitteena kaikessa toiminnassamme on tukea nuorten osallisuutta. Yhteiskunnalliset kysymykset ja talouskasvatusteemat ovat olleet viime vuosina todella suosittuja kouluvierailuaiheita. Työpajoilla on suuri kysyntä, ja opettajien mukaan tällaiset sisällöt täydentävät hyvin opetussuunnitelmaa”, kertoo Nuorten Akatemian kehittämispäällikkö Niina Salmi.

#Verottaako-työpajojen järjestämiseen osallistuvat Nuorten Akatemia, valtiovarainministeriö, Verohallinto, Kuntaliitto, Kela ja Kirkkohallitus. Kampanjan avaus oli osa Suomi 100 -juhlavuotta.

Taustatietoa #verottaako-kampanjasta ja #Verottaako-työpajan materiaalit  Nuorten Akatemian sivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Niina Salmi, Nuorten Akatemia, puh. 050 4645 559, niina.salmi(at)nuortenakatemia.fi
Viestintäjohtaja Liinu Lehto, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30221, liinu.lehto(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Elisa Tarkiainen, puh. 0400 774789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi
Rehtori Harri Rinta-aho, Etelä-Tapiolan lukio, Espoo, puh.050 4289440, harri.rinta-aho(at)espoo.fi

Tietoa kirkollisverosta