Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

46 prosenttia kirkolliskokoukseen valituista on uusia edustajia

Julkaistu 11.02.2016

Kirkolliskokousedustajat seuraavalle nelivuotiskaudelle on valittu. 96 valitusta edustajasta uusia edustajia on 44, eli noin 46 % (2012: 61 %). Suurin vaihtuvuus edustajissa on Oulun hiippakunnassa, jossa 67 % valituista on uusia edustajia. Myös erityisesti Helsingin ja Mikkelin hiippakunnissa sekä Turun arkkihiippakunnassa vaihtuvuus on suurta.

Uuden kirkolliskokouksen kokoonpanossa miehiä on 61 (2012: 62) ja naisia 35 (2012: 34).

Valituista nuorin on 24-vuotias ja iäkkäin 72-vuotias. Valittujen edustajien keski-ikä on 56 vuotta (2012: 53 v.) Valituista edustajista vain yksi on alle 30-vuotias.

Valittuihin edustajiin, kaikkiin ehdolla olleisiin henkilöihin sekä ehdokaslistoihin voi käydä tutustumassa Ehdokasgalleriassa (Valitut edustajat löytyvät valitsemalla hakukentästä ”Näytä vain valitut”). Tietoa vaaleista ja valituista löytyy myös Sakasti-verkkopalvelun kirkolliskokousvaalit-osiosta. Sakastiin päivitetään lähipäivinä myös tilastotietoa kirkolliskokousvaaleista.

Kansankirkkoa ja yhteistyön kirkkoa korostavat ryhmät menestyivät

Kirkolliskokousvaaleissa oli noin 70 ehdokaslistaa. Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuskeskuksesta kommentoi eri ehdokaslistojen menestymistä seuraavasti:

”Kärjessä ovat hieman seurakuntavaalien tapaan kansankirkkoa ja yhteistyön kirkkoa korostavat ryhmät, jotka kumpikin saivat toistakymmentä paikkaa. Myös seurakuntaväen listat saivat lähes kymmenen paikkaa, tähän voidaan tietysti lukea myös ”Kirkko keskellä kylää”-tyyppiset listat. Liberaaleista ryhmistä Tulkaa kaikki sai edustajia Helsingin lisäksi yhden Tampereella ja yhden Oulussa, joten paikkamäärä on yhteensä 8. Myös Kevään kirkko (Espoo) ja Viinipuu (Helsinki) -listat liittynevät tähän jatkumoon."

"Konservatiiviseksi luettavia edustajia löytyy esimerkiksi seurakuntaväen ja kansankirkon listoilta. Varsinaisesti konservatiivisiksi profiloituvia on vähemmän. Jos lasketaan esimerkiksi Sillanrakentajat (Turku 3), Kristillisten arvojen puolesta (Oulu 3) ja Usko ja yhteys (Helsinki 2) –listojen edustajat, pelkästään niistä tulee 8."

"Poliittisista listoista Keskusta on korkeimmalla (9 paikkaa), Kokoomus sai 4 ja SDP 2. Muut puolueet eivät näy listoissa.” 

Tiedot valituista ovat alustavia ja vahvistamattomia. Vaalilautakunnat vahvistavat tulokset 15.2.

Tänään 11.2. kello 14 kirkon Periscope-kanavalla keskustellaan kirkolliskokousvaalien tuloksesta. Mukana keskustelussa ovat valituiksi tulleet Katri Korolainen ja Arto Antturi sekä kirkon tutkimuskeskuksesta Veli-Matti Salminen. Keskustelu on nähtävissä suorana klo 14 ja seuraavan 24 tunnin ajan.

Lisätietoja:

sakasti.evl.fi/kirkolliskokousvaalit
http://ehdokasgalleria.evl.fi/

Petra Honkaranta-Siivari, tiedottaja, Kirkon tiedotuskeskus, p. 040 142 5185, petra.honkaranta-siivari@evl.fi