Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Uusivuosi ja loppiainen – Pelastaja saa nimen ja itämaan tietäjät saapuvat

Julkaistu 19.12.2016

Uudenvuoden ja loppiaisen kirkkovuositiedotteet alla.

Vuoden 2016 kirkkovuositiedotteet laatii FT, taiteentutkija, kirjailija Liisa Väisänen. Tekstit esittelevät kristillistä taidetta ja symboliikkaa teemalla "Kuvat puhuvat". Teksteihin liittyvät valokuvat ottaa Marco Peretto.

Kuvat ladattavissa Kirkon kuvapankistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä hakusanalla ”Kirkkovuosi 2016”.

Uusivuosi – uusi alku

Keskiajalta alkaen uudenvuoden kirkollinen juhlan aihe on ollut Jeesuksen ympärileikkaus ja nimenanto. Luukkaan evankeliumin mukaan kahdeksan päivän kuluttua syntymästään Jeesus vietiin ympärileikattavaksi ja saamaan nimi temppeliin. Israelin kansan tapojen mukaan ympärileikkaus tapahtui samaan aikaan kuin nimen antaminen. Jeesuksen nimi tarkoittaa heprean kielellä pelastusta.

Kuvan kertomaa

Ympärileikkausta kuvaavat teokset nähdään, paitsi kuvauksena juutalaisesta tavasta ympärileikata pojat, myös enteenä tulevasta. Siinä Jeesus ensimmäisen kerran vuodattaa vertaan.

Giovanni Bellinin kuvassa ympärileikkaavan papin keskittyminen on suunnaton. Pappi erottuu teoksessa myös rituaalivaatteidensa ansiota. Jeesus-lapsi on täysin rauhallinen. Hän suuntaa katseensa kohden taivaallista isäänsä eli ylöspäin.

Vasemmalla kuvassa on temppelipalvelija, joka pitää papin vaatetta syrjässä, jotta tämä voi työskennellä sen häiritsemättä. Symbolisesti merkittävä on vaatteen punainen väri, joka viittaa veriuhriin ja korostaa ympärileikkauksen olevan ensimmäinen veren vuodatus. Papin takana Jeesus-lasta pitää sylissään hänen maallinen isänsä Joosef. Joosef on passiivinen kuin tarkkailija.

Neitsyt Marian puvun vyö antaa käsityksen siitä, että hän on vastikään synnyttänyt. Hänen vaatteidensa väri on ajan Neitsyt Maria -kuville tyypillinen. Sininen viitta muistuttaa hänen olevan taivaan kuningatar, valkea viitan sisus muistuttaa hänen tahrattomuudestaan. Punainen leninki on jo viite tulevasta kärsimysnäytelmästä.

Äärimmäisellä oikealla oleva nainen jää tuntemattomaksi. Hän pitelee kädessään Jeesuksen alta tulevaa valkeaa liinaa. Siinä on viittaus käärinliinaan ja sitä kautta Jeesuksen kuolemaan. Vaikka kyse on Jeesus-lapsen ympärileikkauksesta, maalaus kaikilla yksityiskohdillaan muistuttaa jo tulevasta kärsimysnäytelmästä.

Uudenvuodenpäivää vietetään 1.1.

17-uusi-vuosi-500px

Kuva: Jeesuksen ympärileikkaus, Giovanni Bellinin työpaja, 1500-luvun alku. Pinacoteca di Brera, Milano, Italia. Valokuva Marco Peretto.

--

Loppiainen – Itämaan tietäjät

Loppiainen eli teofania, Jumalan ilmestymisen juhla, on joulua vanhempi juhla. Silloin juhlistetaan kolmen viisaan miehen saapumista tähden johdattamina Betlehemiin.

Itämaan tietäjien lukumäärää ei mainita Raamatussa. Siellä toki mainitaan lahjat, joita he toivat: kultaa, suitsukkeita ja mirhaa. Sillä perusteella heitä ajatellaan olleen kolme.

Yleinen perimätieto pitää tietäjiä Persiasta tulleina zarathustralaisina. He olivat aikansa parhaita tähtien tarkkailijoita ja tutkijoita. 500-luvulta alkaen, kun Euroopan vasallilaitosjärjestelmä ja siten eurooppalaiset kuningashuoneet sekä kuninkaan asema alkoivat kehittyä, myös tietäjät mainitaan teksteissä kuninkaina. Silloin ajateltiin Casparin olevan Arabian kuningas, Melchioren Persian kuningas ja Balthasarin Intian kuningas.

Kuvan kertomaa

Kolmen itämaan tietäjän lisäksi loppiaisen kuva-aiheessa on luonnollisesti aina myös Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi. Toisinaan saatetaan kuvata myös Joosefia. Templo de San Fiz de Solovion julkisivussa Joosef nojaa keppiinsä tarkkaillen tilannetta.

Tämän teoksen tilaaja ja maksaja sai itsensä mukaan ikuisesti rukoilemaan Jeesusta. Teoksen maksaja Juan de Ben on kuvauttanut itsensä, kuten tapana oli, polvillaan kunnioituksesta ja rukoillen.

Itämaan tietäjistä on Jeesuksen eteen kumartunut ensimmäisenä lahjojaan antamaan Melchior. Hänet kuvataan valkopartaisena. Joidenkin keskiaikaisten legendojen mukaan hän ei ollut vanhin vaan nuorin tietäjistä. Hänen sanotaan ylpeilleen liiaksi nuoruuden komeudellaan. Rangaistukseksi siitä Jumalan kerrotaan kasvattaneen hänelle hetkessä harmaan parran.

Yleisen tavan mukaan mustaihoisena kuvattu Balthasar on seuraavana vuorossa, ja ruskeapartainen Caspar on jonossa viimeisenä lahja kädessään. Melchior on jo antanut kruununsa kuin merkkinä siitä, että suurempi hallitsija on syntynyt. Maria pitää hänen kruunuaan kädessään. Balthasar on valmiina riisumaan kruununsa.

Jeesus ja Mariakin ovat kruunattuja kuin kuningas ja hänen kuningataräitinsä. Marian Melchioren kruunua pitävän käden edessä näkyy Jeesuksen käsi. Se on liikuttavalla tavalla kömpelö, yhtä suuri kuin aikuisen Marian käsi. Jeesuksen sormet ovat tyypillisessä symbolisessa asennossa. Hänen sormistaan kolme on taitettu ja kaksi on pystyssä. Ne muistuttavat kahdesta kristinuskon perusopetuksesta. Kaksi sormea pystyssä merkitsevät Kristuksen kahtalaista luonnetta: hän on Jumala ja ihminen yhtä aikaa. Kolme taitettua sormea kuvaavat Pyhää kolminaisuutta.

Loppiaista vietetään 6.1.

18-loppiainen-500px

Kuva: Kuninkaiden Kumarrus reliefi Templo de San Fiz de Solovio kirkon julkisivusta. Tuntematon tekijä 1316, Santiago de Compostela, Espanja. Valokuva Marco Peretto.