Hyppää sisältöön

Kirkon toiminta koronapandemian aikana

Seurakuntien palveluiden ja tapahtumien tilanne on nähtävillä seurakuntien omilla verkkosivuilla.

Kokoontumisrajoitukset ja koronapassi

Osassa maata on otettu käyttöön koronatilanteen vaatimia kokoontumisrajoituksia. Jos alueella on voimassa seurakunnan toimintaa koskevia kokoontumisrajoituksia, voi seurakunta halutessaan ottaa käyttöön koronapassin niissä tilaisuuksissa, joita rajoitukset koskevat. Koronapassin käyttöönotto on vaihtoehto rajoitusten noudattamiselle. Niillä alueilla ja niissä tilaisuuksissa, joita rajoitukset eivät koske, ei koronapassia voi ottaa käyttöön.  Aluehallintovirasto voi päätöksillään rajoittaa koronapassin käyttöä. Tuomiokapitulit voivat antaa asiasta lisäohjeita hiippakuntansa seurakunnille.

Yleiset hygieniavaatimukset ovat edelleen voimassa kaikissa tilaisuuksissa. Maskin käyttöä suositellaan silloin, kun turvavälejä ei voida pitää. Kirkossa noudatetaan viranomaisten määräyksiä ja ohjeita koronapandemian torjumiseksi. Jokaisen on syytä huolehtia siitä, että koronarokotukset ovat kunnossa.

Lisätietoja:

Aluehallintovirasto
Sosiaali- ja terveysministeriö 

Seurakuntalainen:

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset kuuluvat kirkkolain 4 luvun 1 §:n mukaan seurakunnan lakisääteisiin tehtäviin. Jumalanpalveluksiin sekä kirkollisiin toimituksiin on jälleen mahdollista osallistua paikan päällä. Useat seurakunnat striimaavat jumalanpalveluksiaan, eli niitä voi seurata jatkossakin verkon välityksellä.

THL:n ohjeet infektioiden ehkäisystä ja torjunnasta

THL:n vastauksia usein kysyttyihin virusta koskeviin kysymyksiin

Piispojen kannanotot rokotukseen

Kirkko on koko korona-ajan noudattanut viranomaisten linjauksia ja suosituksia koronaohjeistuksessaan. Arkkipiispa Tapio Luoma on kannustanut ottamaan rokotteen ja todennut, että kristityn vastuuseen kuuluu huolehtia lähimmäisen terveydestä ja hyvinvoinnista. Hänen mielestään suomalaisten on syytä luottaa rokoteasiassa viranomaisiin. Koronan osalta kyse ei ole pelkästään siitä, miten yksilö selviää taudista vaan, miten suojelemme toinen toisiamme.

Samoin Mikkelin piispa Seppo Häkkinen on viestinyt, että rokotteen ottaminen on kristityn vastuu. Tampereen piispa Matti Repo on julkaissut videovetoomuksen koronarokotteen ottamisen puolesta. Helsingin piispa Teemu Laajasalo on Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan kannustanut ihmisiä ottamaan koronarokotuksen lähimmäisenrakkauden nimissä.